PDL-iştii Călin Mocan şi Ionela Pop Bruchental, candidaţi ai Alianţei România Dreaptă (ARD) în colegiile 9 şi 7 la Camera Deputaţilor, s-au lansat, miercuri, într-un nou atac la adresa contracandidaţilor din USL.

Povestea CET-urilor

"Credeam că contracandaţii mei din USL vor coborî mai frecvent de pe afişe, unde s-au cocoţat alături de lideri locali, şi vor accepta confruntări directe pe teme politice, dar iată că acest fapt nu se întâmplă", a spus Mocan miercuri, într-o conferinţă de presă, adăugând că, invitat în urmă cu două săptămâni la o emisiune televizată, a fost nevoit să participe cu contracandidatul din UDMR, deoarece Cherecheş a refuzat.

"Îmi doresc ca doamna Cherecheş, contracandidata mea directă, să nu se mai ascundă în spatele primarului şi să accepte o confruntare directă pe teme politice", a zis Mocan.

Apreciind că proiectele USL nu sunt altceva decât "o colecţie de vorbe goale", Mocan s-a legat, la fel cum a făcut-o în urmă cu două săptămâni, şi de problema CET-ului I, acuzând că Electrocentrale nu a publicat pe site preţul de achiziţie a certificatelor de emisie a gazelor cu efect de seră, pe care societatea le-a scos la vânzare ca să aibă bani de păcură, ca să poată da căldură oraşului.

"Care a fost preţul pe certificat la care s-a încheiat tranzacţia celor 646.357 de certificate? Care a fost valoarea comisionului pe certificate achitat de vânzător? Care este preţul pe certificat prevăzut de Electrocentrale în bugetul pe anul viitor?", a întrebat el.

În ce priveşte CET II, candidatul s-a legat din nou de promisiunea făcută de Victor Ponta, în vară, când a venit la Oradea, cum că va da "cu mare drag" CET-ul II orădenilor, ceea ce nu s-a întâmplat până acum, şi a ironizat prezenţa premierului la licitaţia organizată de centrul comercial Lotus Center în cadrul campaniei "Mă creşte singură". "Le recomandăm organizatorilor ca, în eventualitatea în care Victor Ponta va adjudeca vreunul din obiectele scoase la licitaţie de gazde, să ceară achitarea lui imediată şi nu doar promisiunea unei plăţi ulterioare", a spus Mocan.

Bolojan în colimator

La rândul ei, Ionela Pop Bruchental a marşat pe ideea că Ilie Bolojan transformă întâlnirile electorale la care participă în calitate de locomotivă pentru candidaţii USL-ului în audienţe pe teren. Bruchental a arătat că la aceste întâlniri oamenii i se plâng primarului de problemele cu care se confruntă, ca pildă lipsa mijloacelor de transport în comun în cartierul Grigorescu sau lipsa asfaltului de pe unele străzi.

"Candidaţii nu au nici măcar o intervenţie în discursul cu cetăţenii, tot discursul fiind preluat fie de domnul Bolojan, fie de domnul Mang, care s-au erijat în purtători de cuvânt ai candidaţilor pe care îi susţin. Ce e de reclamat e că domnul primar nu ezită a folosi această problemă a cetăţenilor din oraş, pentru a cere voturi, promiţându-le în schimb rezolvarea tuturor acestor chestiuni de ordin local. Este vorba de încercarea de manipulare a electoratului şi cred că putem discuta şi despre un uşor şantaj. Le spune oamenilor, citez: Este obligatoriu să vă prezentaţi în număr cât mai mare la vot. USL trebuie să câştige cu 50 plus unu din voturi, problemele pe care le aveţi vi le vom rezolva", a acuzat Bruchental.

Eşecul Oltchim

Candidata a adus în discuţie şi rezultatele guvernării USL în ultimele 7 luni. Bruchental a punctat teme precum preşterea inflaţiei, la 5%, tăierea sumelor de la investiţii, dar şi situaţia Oltchim, amintind că, în calitate de vicepreşedinte al AVAS, s-a ocupat direct de problema combinatului.

"Timp 3 ani şi jumătate am reuşit să gestionăm problema aşa încât să nu fie întreruptă activitatea, nici să rămână oamenii fără salarii şi să oferim o minimă perspectivă. Timp de 3 ani şi jumătate am făcut demersuri la Comisia Europeană, pentru aprobarea memorandumului în ideea în care creanţa pe care o aveam la Oltchim să fie transformată în acţiuni, aşa încât statul să devină 98% acţionar la Oltchim. În cele din urmă, în luna mai am primit avizul de la Comisia Europeană, dar a căzut Guvernul Ungureanu. Este foarte ciudat cum dintr-o dată acţionarul minoritar a avut voturile necesare în consiliul de administraţie să voteze împotriva conversiei creanţelor în acţiuni, astfel încât de demersurile de 3 ani şi jumătate s-a ales praful", a spus Bruchental.