Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, fostul prefect Gavrilă Ghilea, prim-vicepreşedintele PDL Bihor Ioan Gheorghe Bota şi deputatul Nicolae Jolţa au anunţat că vor fi cu ochii-n patru la referendum, pentru a putea sesiza atât presei, cât şi poliţiştilor, orice neregulă.

Reiterând aceleaşi acuze la adresa USL, că ia decizii abuzive şi îşi vede doar de propriile interese politice, PDL-iştii s-au declarat convinşi că referendumul va fi fraudat. "Reprezentanţii noştri din secţiile de votare vor monitoriza şi sesiza prompt orice abuz. Chiar dacă raportul va fi inegal, de 5-1. Biroul Judeţean al PDL a organizat echipe, câte 3-4 pe colegiu, care vor fi pregătite cu aparate de fotografiat şi vor sesiza absolut orice încălcare a legii cu privire la referendum. Se vor face plângeri penale acolo unde va fi cazul", a declarat Ghilea.

Fostul prefect a spus că PDL-iştii vor monitoriza şi vor anunţa Poliţia şi în ce priveşte turismul electoral. "Vom fi pregătiţi cu aparate de luat vederi, ca să putem demonstra aceste ilegalităţi care se intenţionează să se facă în jurul secţiilor de votare", a mai spus el.

La rândul său, Nicolae Jolţa a spus că el nu a văzut nici un motiv real pentru demiterea lui Băsescu şi a imputat USL că împovărează ţara cu costul ridicat al referendumului "de aproximativ 20 milioane de euro", respectiv cu costul alegerilor prezidenţiale, dacă Băsescu va fi demis. "Singura modalitate ca acest referendum să treacă este ca ei (USL-iştii - n.r.) să fraudeze alegerile", a clamat Jolţa.

Înlocuiri "cu cântec"

Mai aplicat, primarul comunei Rieni, Ioan Gheorghe Bota, care e în acelaşi timp prim-vicepreşedintele PDL Bihor, a susţinut că aceste fraude se manifestă deja, cu complicitatea Prefecturii şi a Biroului Electoral Judeţean. "Instituţia Prefectului a abuzat şi a schimbat preşedinţii pe care eu şi primarul din Bunteşti i-am propus. Conform legii, primarul este cel care propune preşedinţii secţiilor de votare. La Bunteşti a fost cel mai grav: S-a trimis o listă propusă de cei din USL fără număr de înregistrare, fără ştampilă, fără nimic. La Rieni, s-a trimis o listă semnată de preşedintele PNL Rieni. Una dintre persoane este membră PNL", a reclamat primarul.

Potrivit acestuia, la Rieni au fost înlocuiţi doi dintre cei cinci preşedinţi de secţii de votare, în vreme ce la Bunteşti s-au înlocuit toţi cei nouă preşedinţi, şi deşi a sesizat şi la Prefectură, şi la Biroul Electoral Judeţean, nu a obţinut niciun rezultat.

Solicitat de BIHOREANUL să spună concret pe ce motiv a respins BEJ contestaţia, Bota n-a putut să răspundă concret, afirmând că nu are documentele la el, promiţând că le va transmite ulterior presei. Tot la întrebări, Bota a afirmat că BEJ favorizează USL, pe motiv că în acest for sunt reprezentate toate partidele politice, iar cum PDL e în minoritate, având un singur reprezentant, celelalte partide au votat împotrivă. "E o golănie", a declarat Bota.

Şi ce dacă?

De cealaltă parte, preşedintele BEJ, judecătorul Antik Levente, a respins acuzaţiile PDL-iştilor, spunând că deciziile, în ambele situaţii, au fost fundamentate. "Am hotărât că prefectul a acţionat corect. Propunerile făcute de primar pot fi cenzurate de prefect, iar acesta a înlocuit două persoane cu studii medii, cu alte două persoane cu studii superioare, dintre care unul jurist", a spus Antik, referitor la situaţia de la Rieni.

Cât despre faptul că unul dintre cei doi a fost candidat pe lista USL la alegerile locale, acesta a spus doar că "persoana respectivă şi-a dat demisia şi a dat declaraţie pe propria răspundere că nu face parte din nici un partid".

În ce priveşte situaţia Primăriei Bunteşti, contestaţia nici nu a mai fost analizată pe fond, deoarece a fost depusă cu depăşirea termenului legal. Acolo, pentru că primarul era în concediu, viceprimarul a depus în locul lui o listă cu propuneri, care a şi fost luată în considerare. "Trebuiau să facă contestaţie după două zile şi au făcut după trei", a spus Antik.

N-am ştiut

Întrebat de BIHOREANUL, totuşi, de ce a numit şef de secţie de vot un jurist care a candidat pe listele USL la alegerile locale, prefectul Claudiu Pop a spus că nu a ştiut că acesta a fost candidat, pentru că nu l-ar fi acceptat pe listă. "BEJ a luat o decizie, eu o respect. Există hârtii la Prefectură, că omul declară pe propria răspundere că nu e în nici o organizaţie politică. Eu de unde să ştiu că a fost candidat? Eu nu sunt organ de anchetă", a spus Pop.

Prefectul a declarat că el doar a aplicat legea în această situaţie şi că era obligat, dacă avea la dispoziţie un jurist din localitatea respectivă, să îl pună pe el şeful secţiei de votare. "La propunerea primarului, prefectul întocmeşte lista. Dar dacă eu ştiam că, indiferent de nume, cineva ar fi făcut parte dintr-un partid politic sau a demisionat formal, nu luam în considerare declaraţia pe propria răspundere şi nu îl puneam pe listă", a zis Pop.