Candidatul Alianţei România Dreaptă pe Colegiul 9 Deputaţi, Călin Mocan, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că unul dintre proiectele la nivel naţional ale Alianţei, pe care el şi-l asumă între altele, este o lege prin care Biserica, indiferent de cultul religios, să preia o parte din serviciile sociale asigurte de stat şi să se implice mai mult în proiectele sociale.

Parteneriat stat-biserică

"ARD consideră binevenit ca biserica să aibă un rol mult mai important în societatea românească. În acest sens, ARD susţine realizarea unui parteneriat stat-biserică în domeniul asistenţei sociale, prin care o parte din răspunderea asistenţei sociale să treacă din sarcina statului în cea a bisericii. Prin prisma faptului că eu sunt ortodox şi mai mult, sunt membru în adunarea eparhială a Episcopiei Oradiei încă din 2010, doresc ca acest parteneriat să se întărească, deoarece el există încă din 2009, la nivelul judeţului Bihor", a spus Mocan.

PDL-istul a dat exemplul Asociaţiei Filantropia condusă de preotul Laurenţiu Lazăr, care funcţionează pe lângă Episcopie şi desfăşoară proiecte sociale pentru sărmani, pentru sprijinirea copiilor şi părinţilor, a persoanelor cu dizabilităţi sau programe pentru educaţie şi tineret.

"Proiectul meu personal este să mă asigur că acest parteneriat între stat şi biserică va fi legiferat. S-a încercat de către Guvernul Boc - în 2011 - un proiect legislativ în acest sens, dar mai multe multe organizaţii ateiste din România se pare că au blocat acest proiect şi încă el se află la stadiul de propunere", a spus Mocan.

În luptă cu USL

Cum era de aşteptat, în aceeaşi conferinţă de presă PDL-istul a aruncat acuze şi către contracandidaţii din USL, criticând modul în care îşi fac campania folosindu-se de imaginea primarului Ilie Bolojan şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Cornel Popa, spunând - la fel cum au făcut şi alţi candidaţi ARD înaintea lui - că USL-iştii încearcă să inducă ideea că, dacă vor fi aleşi, vor face totul pentru ca proiectele judeţului, respectiv oraşului, să fie realizate.

În acest context, Mocan a întrebat retoric cum ar putea parlamentarii USL să făcă lobby pentru proiectele judeţului de vreme ce - deşi premierul Victor Ponta a promis, chiar la Oradea, că va da CET II în administrarea municipalităţii - joi Termoelectrica a anunţat într-un ziar local că îl scoate din nou la licitaţie pentru 90 milioane de lei.

Ce nu a mai spus PDL-istul este că, potrivit angajamentului asumat de Guverul Boc în raport cu FMI, Termoelectrica, fiind în lichidare judiciară, este obligată să îşi scoată activele la licitaţie, neputându-le transfera gratuit, iar CET II se numără între ele. În concretizarea acestui demers complicat, municipalitatea orădeană mizează pe faptul că la licitaţie nu se va prezenta în continuare nimeni, preţul de achiziţie fiind deocamdată foarte ridicat, dar urmând să fie redus cu fiecare etapă nereuşită de scoatere la vânzare.

Pe de altă parte, PDL-istul Mocan a criticat inclusiv faptul că USL trimite orădenilor, în mesaje "agăţate de clanţă", invitaţii la o dezbatere cu candidaţii, anunţată pentru vineri, la ora 17, la Şcoala Avram Iancu din Ioşia. "Am făcut un test şi am trimis o fată la direcţiunea şcolii să facă o cerere să închiriez şi eu o sală în aceeaşi şcoală. I s-a răspuns că în şcoală nu se face politică", a spus Mocan.

De altfel, solicitată de jurnalişti, Anca Sas, purtătorul de cuvânt al PNL Oradea, a afirmat că întâlnirea candidaţilor USL nu va avea loc sub nicio formă în interiorul instituţiei de învăţământ, şcoala fiind trecută pe invitaţie doar ca un reper.