Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la sediul PDL Bihor, deputatul Liviu Laza Matiuţă a criticat reprezentanţii coaliţiei de guvernământ, arătând câteva dintre "realizările negative" ale Guvernului Ponta.

PDL-istul s-a legat, între altele, de situaţia drumului DN76 între Oradea şi Beiuş, la care atât vicepreşeşedintele Consiliului Judeţean, PSD-istul Ioan Mang, cât şi preşedintele CJ, liberalul Cornel Popa şi chiar prim vicepremierul Liviu Dragnea a dat asigurări că lucrările vor începe în curând.

Bani după interese

"Pe DN 76 au decupat nişte gropi pe dealul Bitii, la maniera una da, una ba, nu ştiu care e criteriul. Măcar dacă făceau 2 kilometri sau 3 kilometri, toate gropile la rând, să fie un tronson unde poţi să circuli fără slalom. Vine Dragnea, vine Mang, toţi zic, dar nimeni nu face nimic. Şi pe porţiunea de la Sudrigiu la Beiuş cred că sunt vreo 30 de gropi decupate. Decât să stea decupate, neînfundate, mai bine să rămână aşa cum au fost. Acuma e riscul să îţi dai şi cauciucurile", a declarat Liviu Laza Matiuţă.

Deputatul s-a declarat circumspect că lucrările vor fi reluate în curând, de vreme ce bugetul pentru infrastructură este prea mic, de doar 180 milioane de euro, în contextul unui necesar de 4 miliarde de euro.

PDL-istul a mai criticat şi faptul că, în timp ce DN 76 arată cum arată, autostrada Iaşi-Târgu Mureş, "unde au dirijat toţi banii care trebuiau să fie la Autostrada Transilvania", a ieşit recent din subordinea Ministerului pentru Infrastructură, condus de Dan Şova, şi a trecut la Ministerul Transporturilor, condus de Relu Fenechiu, doar "pentru că Fenechiu e direct interesat de autostradă".

Deputatul a mai vorbit şi de privatizarea CFR Marfă, despre care a opinat că se scoate prea ieftin la vânzare, de vreme ce are active de 2 miliarde de euro, iar preţul de pornire al licitaţiei e de doar 180 milioane de euro, dar a arătat cu degetul şi bugetul pentru publicitate, care s-a majorat de la 50.000 de lei la 2,5 milioane de el, în contextul în care oricum "erau vreo 12 investitori interesaţi".

Atac la proprietate

Adelina Coste_1.jpgÎn altă ordine de idei, în aceeaşi conferinţă de presă, secretarul general adjunct al PDL, Adelina Coste, a anunţat că PDL a contestat la Curtea Constituţională legea restituirii proprietăţii, asumată săptămânile trecute de Guvernul Ponta.

"În 2010, PDL a depus un proiect legislativ pe această temă, care e în dezbatere. Angajarea răspunderii de către Guvern în faţa Parlamentului e neconstituţională pentru că proiectul de lege se află deja în proces de legiferare în Senat. Al doillea motiv ar fi transformarea Guvernului, prin această asumare, în autoritate legiuitoare concurentă Parlamentului, ceea ce încalcă prevederile Constituţiei", a enumerat, între motive, Adelina Coste.

Întrebată de BIHOREANUL dacă, în contextul celor expuse de ea, Guvernul Boc nu a încălcat Constituţia atunci când şi-a asumat legi importante (între care chiar şi cea a Educaţiei, aflată şi ea în dezbatere când Guvernul PDL şi-a asumat răspunderea) Coste a arătat că şi cei care erau la putere la vremea respectivă puteau să atace la Curtea Constituţională, evitând un răspuns tranşant.