Într-o conferinţă de presă susţinută joi, preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş, care e în acelaşi timp şi şeful grupului de consilieri locali ai PDL, a criticat proiectul de modernizare a CET-ului, potrivit căruia municipalitatea vrea să instituie un operator unic pentru transport, distribuţie şi furnizare de energie termică, să impună un preţ unic de furnizare a gigacaloriei la nivelul municipiului şi să introducă o taxă de poluare pentru orădenii care nu sunt deserviţi de furnizorul de energie termică şi se încălzesc pe lemne.

Corcheş s-a arătat în asentimentul orădenilor din Ioşia care, la dezbaterea publică de miercuri, au fost revoltaţi de faptul că prin noul proiect, ei vor fi nevoiţi să plătească 193 lei pe gigacalorie la CET şi nu 100, cât plătesc în prezent pentru că furnizorul lor de servicii este Transgex, pe bază de apă geotermală. Consilierul local a spus că ar trebui păstraţi doi operatori.

"Propunem ca pe partea de geotermală să fie păstrat Transgex şi să se extindă pe toată resursa de apă geotermală, iar în acelaşi timp CET să rămână pe cărbune şi să reducă pierderile pe care le înregistrează în prezent. Din discuţii, preţul gazului e mult mai ridicat decât apa geotermală şi cărbunele. Or, chiar dacă se gândeşte un sistem bazat pe gaz şi apă geotermală, nu cred că această mixtură va ajunge la un cost acceptabil pentru orădeni. Dimpotrivă, preţul va fi mult mai ridicat", a declarat el.

Cu toate că legea impune un singur operator de distribuţie şi, mai mult, furnizarea căldurii pe bază de cărbune e cea mai poluantă, PDL-istul a mai precizat că va propune amendamentele Consiliului Local, iar dacă acesta din urmă nu va ţine cont ele, consilierii locali ai PDL nu vor vota acest proiect.

Modernizarea CET-ului este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalităţii, menit să asigure confortul termic al orădenilor în sezonul rece, inclusiv după retragerea subvenţiei la energia termică, când preţul gigacaloriei ar urma să crească. Ea a fost stabilită prin masterplanul pe termoficare al municipiului şi este imperativ necesară întrucât actualul CET, construit în 1966, funcţionează poluant şi ineficient, pe bază de combustibili fosili, iar conform standardelor de mediu asumate de România centralele pe cărbuni vor trebui închise în următorii doi ani sau dotate cu filtre performante, extrem de costisitoare.

Investiţia în noua centrală termică se ridică la circa 70 milioane de euro şi va fi suportată în proporţie de 50% din fonduri europene, 45% din fonduri guvernamentale şi 5% din bugetul local.

Potrivit proiectului, modernizarea constă în construcţia unei termocentrale noi pe gaz şi apă geotermală în locul actualului CET şi reabilitarea a două reţele magistrale din municipiu. La nivelul Oradiei va exista un singur furnizor de energie termică, Electrocentrale, Transgex şi Distrigaz urmând să furnizeze CET-ului apă geotermală, respectiv gaze naturale.

Această măsură îi afectează direct pe orădenii care locuiesc în cartierul Ioşia şi sunt deserviţi în prezent de Transgex la tarife mult mai mici decât cele practicate de CET.

La fel, municipalitatea vrea să oblige orădenii care nu s-au racordat la sistemul de termoficare, deşi au această posibilitate, şi se încălzesc în continuare cu cărbune sau lemne, să plătească o taxă de poluare după modelul celei datorate de Electrocentrale.