Primăria Oradea a anunţat că de la 1 noiembrie vor începe lucrările la Podul Sovata, zilele acestea efectuându-se lucrări pentru pregătirea amplasamentului, necesară pentru începerea racordurilor la pod şi pentru începerea forajelor la culei şi la piloni.

"S-a decapat stratul vegetal şi s-a executat accesul pentru platforma de forare a pilonilor podului. Totodată, se încearcă, în funcţie de condiţiile meteo din aceste zile, să se transporte balastul pe platformă", se arată într-un comunicat al Primăriei.

Podul Sovata se va construi în imediata apropiere a Podului de pontoane, în Ioşia, pe relaţia străzilor Oneştilor - Sovata - Fagului - Carpaţi - bdul. Dacia.

Termenul de realizare a lucrărilor e de 12 luni calendaristice de la data începerii lucrărilor, care sunt executate de firma CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL, în asociere cu firma orădeană Ecotera SRL.

Preţul la care au fost adjudecate lucrările este de 11.850.530,21 lei, fără TVA, reprezintă echivalentul a aproximativ 2,8 milioane euro, fără TVA, şi spre deosebire de licitaţiile precedente organizate de municipalitate, nu a cunoscut o scădere foarte mare, raportat la preţul de 3,9 milioane euro din studiul de fezabilitate aprobat de Consiliul Local.

Investiţia în podul efectiv se ridică la 9,6 milioane de lei, sumă la care se adaugă alte 2,6 milioane de lei - cheltuiala cu construcţia rampelor de urcare pe pod.

Pasajele pietonate care vor subtraversa construcţia, la fel ca la podul Decebal, vor costa 400.000 lei, cele două giraţii de la capetele podului au fost estimate la 800.000 lei, iar lucrările cu amenajarea terenului, inclusiv cu plantări de copaci, vor avea o valoare de 700.000 lei.