Reprezentanţii Casei de Licitaţie şi galerie de artă "Prinţesa Anastasia" au anunţat, miercuri, că aceasta va fi inaugurată pe 15 iunie într-un eveniment festiv la sediul din strada Vasile Alecsandri nr. 4, în prezenţa mai multor invitaţi.

"Avem plăcerea să anunţăm deschiderea primei case de licitaţii de artă din Oradea. Proprietarii ei sunt domnii Foris Sandor Gyorgy şi dr. Vladimir Pisarenko, dânşii nu sunt colecţionari, ci iubitori de artă", a declarat Lavinia Magda, purtătorul de cuvânt al Casei de Licitaţii "Prinţesa Anastasia" într-o conferinţă de presă organizată în viitoarea galerie.

La conferinţă, ea a fost însoţită de David Indig, curatorul galeriei de artă, respectiv de asistent-managerul Maria Braun Klosowski. Cei trei au precizat că la Casa "Prinţesa Anastasia" vor fi licitate tablouri, grafică, sculptură, obiecte de colecţie, militărie, ţesături valoroase, bijuterii precum şi alte obiecte. Acestea vor fi întâi evaluate de experţi acreditaţi de Ministerul Culturii pentru a le stabili un preţ de pornire. "Casa de licitaţii va aplica asupra obiectelor o taxă de 15-20% în funcţie de valoarea acestora şi apoi vor fi licitate în direct, dar şi prin telefon ori pe internet", a precizat Lavinia Magda, adăugând că prima licitaţie urmează să aibă loc în luna iulie.

Angajaţii Casei "Prinţesa Anastasia" spun că sunt convinşi că în Oradea există destui colecţionari şi investitori de artă care să formeze piaţa necesară pentru funcţionarea unui proiect ca acesta. "Dorim ca prin evenimentele noastre să apropiem lumea de artă, cu alte cuvinte să ne creem şi noi piaţa", a spus David Indig.

Pe lângă licitaţiile lunare, "Prinţesa Anastasia" va organiza şi expoziţii de artă, iar la parterul clădirii, fosta reprezentanţă a băncii ING, va funcţiona, în perioadă următoare, o aşa-zisă "cafenea de artă" unde pereţii vor fi acoperiţi cu artă contemporană, iar periodic va găzdui spectacole de teatru. Lucrările la amenajarea cafenelei nu au fost finalizate încă.

Citeşte mai multe în articolul: Artă de vânzare: Un orădean pasionat deschide prima casă de licitaţii de artă din oraş