Şcoala de Agenţi ai Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea, în parteneriat cu Şcoala Medie de Ordine Publică din Szeged, derulează un proiect european pentru modernizarea metodelor educaţionale de formare a grănicerilor. În cadrul acestui proiect, ambele instituţii au organizat marţi, începând cu ora 10.30, o conferinţă de presă, urmată de o sesiune de comunicări.

Proiectul intitulat "Spaţiul Schengen cu competenţe", iniţiat de partea maghiară în luna februarie, în parteneriat cu instituţia orădeană de formare a agenţilor Poliţiei de Frontieră, se va finaliza în februarie 2013.

Finanţat din bani europeni, acesta are ca şi scop principal implementarea unei platforme e-learning în ambele şcoli de grăniceri, asta însemnând că, începând din anul viitor, cursanţii vor învăţa cu ajutorul calculatorului, prin intermediul unor programe special create.

"Se urmăreşte astfel formarea unui nou profil al poliţistului de frontieră, care să-şi poată însuşi cunoştinţele profesionale printr-un nou concept - e-learning, adică învăţarea asistată de calculator, învăţarea prin reţeaua internet şi învăţarea la distanţă", a spus comisarul şef Ovidiu Stanciu, managerul de proiect al părţii române, directorul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea. Potrivit acestuia, tehnologia avansată îi va ajuta pe cursanţi să devină mai buni profesionişti.

Seminarul organizat marţi la Hotelul Continental îi are ca invitaţi, alături de conducerea şcolii orădene, pe omologii maghiari din Szeged, care au venit în Oradea însoţiţi de un expert extern în conceptul e-learning, generalul în rezervă doctor Jozsef Beregnyei. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi are valoarea de 186.000 de euro.