Pacienţii Spitalului Municipal vor fi operaţi în săli moderne şi cu aparatură de ultimă generaţie.

Proiectul reabilitării şi dotării blocului operator al Spitalului "Gavril Curteanu", realizat pe fonduri transfrontaliere şi de la bugetul local, a fost finalizat recent, iar Blocul Operator a fost inaugurat oficial miercuri, în prezenţa viceprimarului Mircea Mălan, precum şi a unui reprezentant al Universităţii din Debreţin, partenerul municipalităţii în proiect.

"Suntem fericiţi de acest cadou frumos de Crăciun făcut de Primăria Oradea. Blocul operator este realizat după ultimele standarde europene. Şi dotarea este făcută cu aparatură de ultimă generaţie. Unitatea din sala de laparoscopie abia anul viitor va intra pe piaţa din România, aşadar suntem pionieri din punctul acesta de vedere", a spus, în deschidere, dr. Daniel Băloiu, şeful secţiei de Chirurgie Ortopedică Pediatrică de la Spitalul Municipal, care a lucrat alături de reprezentanţii municipalităţii la proiect.

Blocul operator, situat la etajul patru al Spitalului Municipal, are două filtre, camere-depozit pentru instrumentar şi alte materiale, un lift exterior care va duce materialele către staţia de sterilizare, camere destinate medicilor, două săli post operatorii, una pentru copii şi una pentru adulţi, şi, bineînţeles, patru săli operatorii.

Prima sală este destinată chirurgiei laparoscopice, minim invazivă (dotată cu un aparat medical complex, cu mai multe monitoare, care permite operaţii prin videoconferinţă, lucrează cu comenzi vocale şi touch-screen şi permite orice rotare a unei imagini) cea de-a doua chirurgiei oncologice, cea de-a treia sală este pentru chirurgia viscerală pediatrică, iar ultima sală - ortopediei pediatrice.

"Între ceea ce v-a prezentat aici dr. Băloiu şi ceea ce a fost în urmă cu câţiva ani există o diferenţă foarte mare. Suntem la finalul unui proiect important pentru oraşul nostru, derulat în parteneriat cu Universitatea din Debreţin. Meritele se cuvin tuturor celor care au contribuit la acest proiect", a spus Mircea Mălan, care i-a menţionat pe primarul Ilie Bolojan, pe dr. Gheorghe Carp, viceprimar la data începerii proiectului, precum şi angajaţii Primăriei care s-au ocupat direct de acest proiect. De asemenea, viceprimarul Mălan a mulţumit asocierii care a executat lucrările, condusă de firma Euro Civ.

"Sunt proiecte care se realizează în 4-5 ani, nu de la un an la altul. Proiectul acesta a început în 2009, iar Oradea are un noroc extraordinar cu Universitatea din Debreţin, cu care colaborăm, şi sperăm să o facem şi în perioada 2015-2020", a spus, la rândul său, dr. Gheorghe Carp, actualmente manager la Spitalul Judeţean.

Acesta a precizat că în sala de chirurgie oncologică vor veni medici de la alte spitale să opereze, iar pacienţii nu vor mai trebui transportaţi la alte unităţi spitaliceşti. "Am lucrat aici timp de 16 ani şi nu-mi făcea niciun fel de plăcere să vin aici pentru că într-adevăr era un muzeu al comunismului. Prin reorganizarea spitalelor, în ultimii şase ani, s-au realizat investiţii iar faţa spitalelor din Oradea s-a schimbat total, cu contribuţia acestor proiecte europene", a spus dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean.

În cadrul proiectului transfrontalier "Prevenirea riscurilor din sănătate prin blocuri operatorii de înaltă performanţă în Debrecen şi Oradea", investiţia în spitalul orădean a fost în valoare totală de 2.792.000 euro, cu TVA. Din această sumă, 1.441.250 euro a fost finanţare nerambursabilă, iar 1.350.750 euro contribuţia de la bugetul local.