Cea de-a doua ediţie a evenimentului "Redescoperim Bihorul pe bicicleta - Biserici de lemn" a fost, la fel ca prima, una de succes. Peste 130 de biciclişti au pedalat, în weekend, pe un traseu lung de 34 de kilometri, au vizitat 3 biserici de lemn (Biserica de lemn "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Luncşoara, Biserica de lemn "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Gheghie şi Biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Josani) şi s-au desfătat cu felurite mâncăruri şi deserturi pregătite de localnicii din satele prin care au trecut.

"Nu ştii ce ai pierdut"

Bicicliştii, de la copii de 3 ani purtaţi de părinţii lor în scaune speciale pentru bicicletă, la adolescenţi, părinţi şi bunici dornici de mişcare, s-au întâlnit sâmbătă dimineaţă în comuna Vadu Crişului şi au pornit pe "Drumul Bisericilor de lemn". Pornirea programată pentru ora 9 a fost întârziată de faptul că reprezentanţii Primăriei Vadu Crişului nu au vrut să-i lase pe biciclişti să plece la drum cu burţile goale. Aşa că i-au îmbiat cu produse proaspete din carne de porc, brânză, zacuscă, ciocolată de casă, cozonac, pălincă şi apă. Copiii au fost încântaţi de jucăriile făcute din lut alb de un meşter popular al locului, care alături de jucării a expus şi obiecte decorative. După mic dejun şi recomandările făcute de reprezentanţii Poliţiei Rutiere Aleşd şi cei ai Secţiei 1 de Poliţie Borod, bicicliştii au pornit la drum.

După ce au traversat comuna Vadu Crişului şi satul Cacuciul Vechi turiştii au făcut primul popas de hidratare în faţa Primăriei Auşeu. Un producător local le-a oferit pe lângă apă, suc proaspăt de mere, iar localnicii au întins pe masă deserturi specifice: pancove, cirighele şi struguri.

Înainte de a ajunge la biserica de lemn din Luncşoara, turiştii au avut de urcat o pantă pe un drum pietruit şi de străbătut câteva drumuri pe coamele dealurilor din situl Natura 2000 Muntele Şes. Cu toate că ploile din ultimele zile a înmuiat cărările şi drumul de pământ, bicicliştii s-au bucurat de terenul uşor accidentat. "Nici nu mă aşteptam să găsesc asemenea porţiuni pe acest traseu. Nu ştii ce ai pierdut", îi spunea la telefon un participant unui prieten care nu a putut ajunge în tură.

Să mai veniţi!

După câţiva kilometri de pedalat printre locuri pitoreşti, traseul a continuat paralel cu Valea Omului prin satul Luncşoara până la biserica de lemn "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" (1760). Primarul comunei Auşeu, Mitică Lazăr, a însoţit grupul de turişti pe bicicletă până la Luncşoara, unde Ancuţa Şchiop, viceprimarul comunei, şi Aurel Copăcian, preotul paroh, din localitate împreună cu un grup de copii îmbrăcaţi în straie populare i-au întâmpinat pe turişti în pridvorul bisericii. Aici, atenţi ca nişte copii în sala de clasă, musafirii au ascultat legende locale şi au aflat despre istoria lăcaşului de cult. "Astăzi vă arătăm puţin din fiecare, pentru că vrem să vă determinăm să reveniţi la Luncşoara. Vrem să vă determinăm să vă aduceţi şi prietenii, şi mai ales vrem să vă convingem că într-adevăr aici se păstrează lucruri şi valori, aşa cum le-am primit", a spus viceprimarul Ancuţa Şchiop.

Preotul satului le-a prezentat turiştilor lăcaşul de cult vechi de câteva sute de ani şi a apreciat acţiunea ca fiind "binevenită şi m-aş bucura să se repete, sunt încântat pentru faptul că sunt antrenaţi şi cei mici pentru ca astfel să le transmitem ceea ce este al nostru".

Înainte să plece, bicicliştii au fost iar puşi la masă: localnicii au pregătit sarmalele cu păsat, cu smântână de casă, pâinea cu cartofi coaptă pe vatră, plăcinte pe candalău (sobă de gătit tradițională - n.r.), slănina şi şunca de porc, cozonac, gem de măceşe, prăjituri cu brânză, şi au turnat cu grijă pălincă  din sticlele frumos ornate. De asemenea, grupul de copii îmbrăcaţi în straie tradiţionale au jucat câteva dansuri populare specifice zonei.

Spaţii sacre

Până la Biserica de lemn din Gheghie, construită în anul 1714, situată peste deal, turiştii s-au delectat cu fructele din merii şi nucii de pe marginea drumului. Alţii au făcut poze şi s-au bucurat de peisajul rural împreună cu familia.

Traseul până în satul vecin, Gheghie a fost provocator, dar datorită organizatorilor zonele mai dificile au fost traversate cu uşurinţă. Asociaţia Unanimis a avut grijă ca la aceasta ediţie să nu lipsească o maşină pentru asistenţă tehnică, serviciile ei fiind gratuite şi de mare folosinţă unor biciclişti.

Curtea bisericii de lemn din Gheghie, restaurată printr-un proiect european al Primăriei Auşeu cu Direcţia pentru Cultură Bihor, a fost neîncăpătoare pentru vizitatori. Atenţia participanţilor a fost atrasă de preotul Laurenţiu Lazăr, preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea, care le-a spus celor prezenţi că "simplitatea bisericilor de lemn este cea care atrage vizitatorii, dar să nu uităm că, deşi în interiorul lor nu se mai ţin slujbe religioase, aceste lăcaşuri de cult sunt spaţii sacre". Tânărul preot a reuşit să-i implice pe turişti în rostirea în cor a rugăciunii Tatăl Nostru.

Mai odihniţi şi plini de energie, turiştii şi-au continuat drumul până la Josani pe un drum de ţară paralel cu Crişul Repede. Ajunşi în curtea bisericii unde este situată şi biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" (sec. XVII), gazdele Marin Merţ, primarul comunei Măgeşti, şi preotul parohiei ortodoxe Ioan Opriş împreună cu localnicii au pregătit o gustare tradiţională din care nu au lipsit delicioasele "brânzoici". Ora de istorie locală a fost susţinută de profesoara Florica Bradea.

Spre UNESCO

Prin evenimentul "Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn", Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor susţine iniţiativele de înfiinţare a traseelor de cicloturism. eprezentanţii AMD consideră că cea de-a doua ediţie a circuitului cicloturistic pe la biserici de lemn ca fiind una de succes şi se bucură că bicicliştii bihoreni privesc cu seriozitate aceste acţiuni. "Considerăm că introducerea bisericilor de lemn pe lista monumentelor UNESCO şi ulterior, pe lista unor circuite turistice europene va aduce un plus de valoare turismului din judeţul Bihor", transmit ei. AMD Bihor a iniţiat deja procedura de introducere a bisericilor de lemn din judeţ în patrimoniul internaţional.

Evenimentul de sâmbătă a fost organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei împreună cu Primăria Comunei Auşeu, Primăria Comunei Vadu Crişului, Primăria Comunei Măgeşti, Asociaţia Filantropia Oradea, Asociaţia Unanimis şi a fost sprijinit de către CFR Oradea şi Poliţia Bihor prin secţia de poliţie 1 Borod.