După ce în urmă cu câteva săptămâni asfaltul proaspăt pus pe drumul ce leagă Oradea de Sânmartin s-a prăbuşit pur şi simplu, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut refacerea lucrării pe întreaga porţiune de 300 de metri, muncitorii firmei SCT Bucureşti, care execută lucrările de reabilitare pe tronsonul Oradea-Beiuş al Drumului Naţional 76, s-au reapucat de lucru.

Muncitorii sparg asfaltul aşternut recent, astfel că pe şosea au apărut diferenţe de nivel de 30-40 de centimetri între benzile carosabilului. Astfel, se circulă doar pe câte o bandă pe sens, iar de dimineaţa până seara şoferii stau în ambuteiaje ori înaintează cu cel mult viteza a doua. În plus, indiferent că au aer condiţionat sau nu în maşini, automobiliştii sunt obligaţi să stea cu geamurile ridicate, pentru că drumul este inundat cu praf.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat în urmă cu o săptămână, DN 76 Oradea-Deva a ajuns un adevărat dezastru naţional. Pe tronsonul între Oradea şi Sânmartin, asfaltul a fost turnat de mântuială, aşa că şantierul a fost sistat de Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii, care a cerut şi refacerea lucrării.

Mai îngrijorător este că dincolo de Sânmartin utilajele sunt extrem de rare pe DN 76, la fel ca şi muncitorii. Constructorii spun că, din lipsa finanţării necesare derulării lucrărilor, reabilitarea drumului va fi gata abia prin 2017-2018.

Scrisoare de la Popa

Starea deplorabilă a drumului l-a făcut şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, să-i trimită o adresă premierului Victor Ponta, cerând nişte măsuri urgente.

Şeful CJ Bihor susţine că nu crede că întârzierea lucrărilor este datorată de faptul că firmele nu sunt plătite. "Consider că incapacitatea constructorilor este principala cauză", a spus Cornel Popa.

Totodată, şeful CJ Bihor l-a mai informat pe premier că pe 29 august şoferii bihoreni se pregătesc să protesteze pe DN 76. "Vă rugăm, domnule Prim-Ministru, să dispuneţi măsurile necesare pentru a înlătura situaţia actuală, de totală nemulţumire, dar şi pericolul compromiterii acestui important proiect pentru aceasta zonă", a mai spus Popa.

Citeşte pe această temă articolul "Dezastrul Naţional 76: Drumul Oradea-Deva e plin de gropi, dar fără utilaje şi muncitori"