Programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii, gândit de Primăria Oradea şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru 126 asociaţii de proprietari din oraş, a început: de săptămâna trecută, utilajele au început să adune noua fracţie biodegradabilă de la câteva dintre blocurile cuprinse în program.

Treptat, acesta va fi implementat pentru toţi cei 12.000 orădeni vizaţi, după ce oamenii vor afla de la viceprimarul Florin Birta şi de la reprezentanţii RER Vest ce presupune colectarea selectivă în trei fracţii, de ce este necesară şi, mai ales, ce beneficii aduce.

Lecţii la scara blocului

Gândit ca o soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri pe care Oradea le trimite la halda ecologică, programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii - uscată, biodegradabilă şi reziduală - a demarat oficial pe 1 iunie. Deocamdată, utilajele RER Vest colectează noua fracţie de biodeşeuri doar de la o parte din cele 126 asociaţii cuprinse în program, mai precis de la cele unde, alături de viceprimarul Florin Birta, reprezentanţii RER Vest au participat la întâlniri cu cetăţenii, pentru a le explica noua rânduială.

Demarate în urmă cu două săptămâni, întâlnirile se desfăşoară în faţa blocurilor cuprinse în program şi sunt anunţate cu două zile înainte, prin afişe lăsate la fiecare apartament. Concret, în fiecare seară, orădenii dintr-o asociaţie de proprietari sunt invitaţi la o discuţie cu reprezentanţii administraţiei locale şi ai firmei de salubritate, astfel aflând că în ţarcurile pe care le au la dispoziţie vor apărea containere de culoare maro, în care vor trebui să arunce biodeşeurile. În această categorie intră resturile de fructe şi legume, coji de ouă, filtrele de cafea sau ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape de hârtie, păr şi blană de animale, carne (inclusiv peşte), caşcaval şi brânzeturi. În continuare, cetăţenii vor arunca în containerele galbene ambalajele reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă etc.), în timp ce recipientele de culoare neagră vor fi destinate resturilor reziduale, care nu se încadrează în celelalte două categorii.

Gunoaie scumpe

Cu prilejul întâlnirilor, orădenii află şi motivul pentru care se implementează acest program pilot: La fel ca toate oraşele, Oradea este obligată să reducă cu 35% cantitatea de deşeuri pe care o depune în acest an la halda ecologică, în caz contrar urmând să plătească penalităţi pentru fiecare tonă de deşeuri aruncată peste această limită. În ultimii doi ani, municipalitatea a plătit deja penalităţi de peste 800.000 de lei, bani cu care puteau fi create parcuri ori noi facilităţi pentru orădeni. Dacă nu va respecta ţinta, e lesne de înţeles că Oradea va trimite în continuare bani la Bucureşti. Ba chiar mai mulţi, dat fiind că în 2019 ţinta va creşte la 45%!

Pentru a evita acest scenariu, Primăria Oradea şi RER Vest au pregătit programul pilot bazându-se pe studii şi analize care arată că în coşul de gunoi al unei familii 33% reprezintă resturi de mâncare, 25% sunt deşeurile din hârtie, 16% cele din plastic, 10% resturi mărunte nesortate, 8% sticle, 7% legume şi 1% aluminiu. Aşadar, la haldă ar putea ajunge cu 40% mai puţinte deşeuri dacă biodeşeurile ar fi aruncate separat!  

Reciclezi şi câştigi!

În zilele de după întâlnirile din cartiere, studenţi ai Facultăţii de Protecţia Mediului, voluntari ai RER Vest, îi aşteaptă pe orădeni în scările în care locuiesc. Zilnic, între orele 13 şi 19, tinerii împart locuitorilor din blocurile vizate câte un coş de gunoi şi 90 de saci de hârtie, în care cetăţenii să arunce biodeşeurile în următoarele şase luni, cât va dura proiectul pilot. De asemenea, oamenii primesc pliante în care sunt prezentate regulile colectării în trei fracţii.

Orădenii care nu se întâlnesc cu tinerii voluntari vor primi coşurile şi sacii de hârtie de la preşedinţii asociaţiilor din care fac parte, apoi pot începe să arunce separat biodeşeurile, deoarece RER Vest a amplasat în ţarcurile lor containerele maro, unde să depună sacii umpluţi.

Cetăţenii ar trebui să acorde atenţie programului, pentru că asociaţia care va aduna cele mai multe biodeşeuri va fi premiată de RER Vest cu scutirea de la plata facturii de salubritate timp de un an. Aşadar, conştiincioşii vor simţi pe propriul buzunar că reciclarea merită!