Puzzle-ul celui mai important proiect pentru curăţenia Bihorului mai are doar câteva piese lipsă.

Judecătorii au respins definitiv contestaţia făcută de perdanţii licitaţiei pentru lotul 1B, format din 25 de comune din jurul Oradiei, aşa că ADI Ecolect va semna contractul cu firma câştigătoare, RER Vest, care va colecta în următorii 8 ani deşeurile locuitorilor din aceste sate.

SMID, spre finish

Ca un alergător de cursă lungă care vede deja zona de finish, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) Bihor, un proiect important nu doar prin valoarea mare, de 50 de milioane de euro, ci mai ales prin însemnătatea lui - fiind modalitatea de implementare a colectării selective a deşeurilor în tot judeţul -, îşi întrezăreşte finalul.

În luna februarie, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect - formată din toate primăriile din Bihor şi responsabilă pentru implementarea SMID - a semnat contractele de atribuire pentru cinci din cele şapte loturi în care a fost împărţit Bihorul. În Aleşd şi 13 comune vecine, va aduna deşeurile firma Salubri Aleşd, iar în oraşele Beiuş, Marghita, Valea lui Mihai şi toate satele din jurul lor va lucra Ave Bihor.

Verdict definitiv

ADI Ecolect mai are un singur lot „nemăritat”, 1B, format din 25 de comune din jurul Oradiei: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu.

Licitaţia organizată pentru acest lot a atras două oferte, una a asocierii între compania Reosal (actualul operator de salubritate din ZMO) şi Ave Bihor, iar alta a RER Vest (operatorul licenţiat în Oradea), cea din urmă fiind declarată câştigătoare. Concluzia n-a fost pe placul perdanţilor, care au reclamat rezultatul, întâi la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), iar apoi la Curtea de Apel Oradea.

Bujor ChirilăLa finalul lunii martie, judecătorii au decis însă definitiv respingerea contestaţiei. „După ce ni se va comunica hotărârea, în termen de 10 zile, vom semna contractul cu firma câştigătoare”, spune directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă (foto).

În „pauză”

Asemenea firmelor câştigătoare din celelalte loturi, RER Vest va avea 90 de zile la dispoziţie pentru aşa-numita mobilizare, adică pregătirea traseelor de colectare şi încheierea contractelor cu clienţii. Cronometrul va începe să numere, însă, doar după ce România va ieşi din starea de urgenţă provocată de pandemia de Covid-19.

De altfel, ADI Ecolect a oprit mobilizarea firmelor din celelalte loturi. „Am decis să prelungim perioada de mobilizare cu zilele în care România va fi în stare de urgenţă. Firmele nu se pot preocupa acum de încheierea de contracte”, spune Chirilă.

Aşadar, dacă iniţial termenul limită ar fi expirat în luna mai, în funcţie de cât de mult va dura starea de urgenţă, Ave Bihor şi Salubri Aleşd vor începe activitatea cel mai devreme în vară.

Va urma

În acelaşi timp, însă, continuă ultimele două licitaţii din cadrul SMID. ADI Ecolect mai trebuie să atribuie administrarea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor, locul unde resturile reziduale ale bihorenilor vor deveni compost. La prima procedură, singura ofertă depusă, aparţinând Ave Bihor, a fost descalificată, iar acum, la a doua licitaţie, s-au înscris trei firme: Ave Bihor, RER Vest şi Girexim Universal, o companie din Piteşti. „Evaluăm ofertele”, spune Bujor Chirilă.

Totodată, Primăria Oradea încă n-a adjudecat licitaţia pentru salubrizarea municipiului (lotul 1 în cadrul SMID), pentru care s-au înscris două firme, Polaris M Holding din Constanţa şi RER Vest. Constănţenii au fost descalificaţi a doua oară, au contestat din nou decizia, iar acum CNSC trebuie să se pronunţe. Oricare ar fi verdictul, și acesta va putea fi atacat în instanţă, aşa că procedura ar mai putea dura câteva luni.

Chiar şi aşa, salubrizarea Oradiei nu este pusă în pericol. Primăria a prelungit contractul cu RER Vest până la atribuirea licitaţiei, astfel încât oraşul să rămână curat. Pe mâini bune...