Proiectele pentru modificarea legilor Justiției au ajuns marți la Parlament, acolo unde vor fi dezbătute în regim de urgență.

Cele trei proiecte de modificare a legilor Justiției au fost asumate ca inițiativă parlamentară, iar printre semnatari se numără fostul ministru al Justiției Florin Iordache (autorul celebrei OUG 13), președintele comisiei juridice din Camera Deputaților Eugen Nicolicea, dar fostul președinte al Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae.

Cei trei sunt cunoscuți pentru discursul lor public anti-justiție și în favoarea celor cercetați sau condamnați.

Un lucru interesant este faptul că parlamentarii PSD promit că instituția președintelui României nu va fi eliminată din procedura de numire a procurorilor șefi de parchete.

De altfel, această inițiativă a lui Tudorel Toader face parte dintr-o suită de propuneri controversate ce ar putea afecta grav Justiția și independența ei, conform CSM și a mai multor organizații profesionale ale procurorilor și judecătorilor.

Proiectul asumat de parlamentarii PSD si parlamentul ALDE Steluta Cataniciu prevede ca institutia presedintelui Romaniei nu va fi eliminata din procedura de numire a procurorilor sefi de parchete, doar din cea de revocare a acestora.

O amputare a prerogativelor presedintelui este prevazuta la procedura de numire a conducerii Curtii Supreme. Articolul 53 din legea in vigoare arata ca presedintele Romaniei nu poate refuza propunerile de la CSM decat motivat, dar fara a exista o limita a numarului de refuzuri. Propunerea actuala limiteaza numarul de refuzuri la unul singur.

In propunere apare si o noua instanta in arhitectura sistemului judiciar: Directia pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori.

Prin noile legi ale justitiei se propune ca Inspectia Judiciara sa fie o "institutie autonoma", a carei activitate sa fie coordonata de un Consiliu national de integritate a judecatorilor si procurorilor.