Într-un mic atelier de pe strada Primăriei din Oradea, Vasile Uglai produce bijuterii. Aşa îşi numeşte el curelele de ceas atent lucrate, pe care din 2011 le vinde în toată lumea.

Pentru că a ajuns să câştige foarte bine, la 47 de ani şi-a dat demisia de la CFR, iar de atunci lucrează împreună cu soţia în studioul lor, unde fac curele din piele de crocodil, pisică de mare ori picior de struţ. Creaţiile sale au ajuns la mâna multor vedete, cum ar fi Papa Francisc şi Sylvester Stallone...

Iubire la Gara Mare

Povestea a început în ultima parte a anilor ’80, când, după absolvirea Liceului CFR din Satu Mare, Vasile s-a mutat în Oradea ca să lucreze lăcătuş la Gara Mare.

"Era diferit faţă de toţi cei pe care-i vedeam în gară. A fost întotdeauna un artist", îl descrie soţia, Nicoleta, care l-a întâlnit în 1991, pe când ea lucra la întreţinerea vagoanelor. După câţiva ani de relaţie, au decis să se căsătorească, iar în 1999 a apărut şi fiica lor, Lois.  

De-a lungul timpului, Nico a schimbat mai multe locuri de muncă, dar Vasi a rămas tot la CFR. Nu s-a mulţumit, însă, cu atât. Ca să câştige în plus, câţiva ani a fost dealer pentru brandul de vase Zepter, pe care a reuşit să-l promoveze şi astfel să facă bani din vânzări.

Atelier pe balcon

Şi-a descoperit adevărata pasiune în 2011, când a făcut o curea pentru ceasul său Casio. "A luat geanta mea preferată din piele şi a tăiat-o. S-a jucat şi a cusut până i-a ieşit ce-a vrut: o curea elegantă, pe care o ţine şi acum în ramă (foto). Iniţial am fost supărată, dar am observat că e pasionat. Şi-a cumpărat piele şi ne-a făcut mie şi fiicei curele de ceas", îşi aminteşte soţia.

De atunci, totul s-a schimbat. Vasile şi-a amenajat un atelier pe balcon şi a început să creeze curele urmărind tutoriale pe internet seara, după serviciu, şi în weekend. Se obişnuise ca, la final, să publice o fotografie cu lucrarea pe Facebook, astfel că în câteva luni primea şi primele comenzi.

Curele cu personalitate

Bărbatul, acum în vârstă de 52 de ani, s-a remarcat prin felul în care discută cu clienţii. Fie că primeşte detalii la telefon, fie că are ceasul în atelier, Vasile trebuie să cunoască proprietarul înainte de a se apuca de treabă. "Fac o schiţă a produsului după ce ştiu culorile preferate ale clientului, dacă e sportiv sau se îmbracă elegant... Pe un ceas pentru bărbaţi cusăturile sunt groase, la femei sunt fine şi subţiri. Şi pH-ul pielii este important. Dacă e acid strică repede pielea curelelor, cam într-un an, dar la o persoană cu pH normal poate să ţină ani de zile", povesteşte el.

În 2015, grija pentru piele şi clienţi l-a convins pe Augustin Matei, un designer de ceasuri din Dâmboviţa, să-i propună să lucreze împreună şi să-i ceară să-i livreze curele la fiecare comandă.

Aşa şi-a crescut Vasile veniturile. După aproape 30 de ani în CFR, şi-a dat seama că poate câştiga mai bine din curele şi în 2017 a decis să îşi dea demisia şi să aplice pentru finanţare prin programul Start-Up Nation ca să-şi deschidă propriul atelier.

Din Oradea-n lume

Cu cei 44.000 euro obţinuţi, şi-a cumpărat utilaje şi a închiriat un spaţiu pe strada Primăriei (foto). Soţia a renunţat şi ea la job pentru a-l ajuta. Cei doi lucrează de atunci de lunea până sâmbăta la zeci de comenzi, care pot fi gata într-o zi sau mai multe, în funcţie de complexitate, sub marca Uglai. Până acum, au făcut curele inclusiv pentru clienţi din Germania, SUA sau Singapore.

O comandă importantă a primit în 2018, când designerul Augustin Matei a creat un ceas pentru faimosul actor Sylvester Stallone, la cererea unui prieten de-al vedetei. Cureaua a fost confecţionată din piele de crocodil verde cu cusături aurii, iar ceasul din oţel şi argint, personalizat cu un cap de mort şi un corb, trimiteri la seria filmelor "Eroi de sacrificiu" (foto).

Anul următor, a mai bifat o reuşită, când Guvernul României i-a cerut designerului să creeze ceva special pentru Papa Francisc. "Augustin a propus o curea din piele de crocodil. Eu i-am spus că un om care transmite modestie în tot ce face şi care poartă un Casio nu va purta aşa ceva. Am ales o piele de viţel, maro închis, cusută cu aţă simplă", spune Vasile despre cadou.

Piele exotică

Printre vedetele care poartă curele de ceas "made in Oradea" se mai numără şi interpreţii Nicu Alifantis şi Tudor Gheorghe.

Cea mai ieftină creaţie Uglai costă 200 lei, din piele de viţel, iar preţul creşte în funcţie de design şi materiale. Cele mai scumpe sunt curelele din piele de pisică de mare (800 lei), preferată pentru aspectul strălucitor. Preţurile sunt mai ridicate pentru comenzile din străinătate, de la 80 la 250 de euro.

"Cel mai mult mă motivează când clienţii îmi trimit fotografii în care zâmbesc şi poartă ceasul pe mână", spune Vasile, mândru de creaţiile sale...