Soarta referendumului privind unirea municipiului Oradea cu comuna Sînmartin rămâne indecisă până în ultima clipă. La închiderea urnelor, la ora 23, încă nu se ştia exact dacă orădenii s-au prezentat în număr suficient pentru ca rezultatul să fie validat.

Cu o oră în urmă, la 22, numărătoarea neoficială, făcută de reprezentanţii partidelor din birourile secţiilor de votare arăta o prezenţă de 27,31%, după ce la ora 21 procentul fusese de 25,25%.

Cu o rată de participare de 2% pe oră era, deci, posibil ca până la închiderea secţiilor de votare participarea să se învârtă în jurul pragului minim cerut de lege, de 30%.

Procentul exact nu va fi ştiut, însă, decât după numărătoarea voturilor. E de aşteptat ca aceasta să se încheie în maxim 2 ore.

Pentru ca referendumul să fie validat, este necesar să se fi prezentat la urne 56.825 de alegători din totalul de 189.416 de orădeni trecuţi în listele electorale, iar cel puţin jumătate plus unul dintre orădeni să voteze DA.

Spre deosebire de primul tur, primarul orădean nu a ieşit să facă declaraţii publice imediat după închiderea urnelor. Ilie Bolojan se află, la ora transmiterii acestei ştiri, în incinta Primăriei, alături de echipa cu care a făcut campania pentru referendumul.

Activiştii centralizează în continuare datele privind prezenţa la vot, dar impresia pe care o lasă este de scepticism cu privire la întrunirea cvorumului.

Între timp, sacii cu voturile de la două secţii orădene au şi sosit la sediul Biroului Electoral Municipal. La una dinte acestea, din cele 350 de voturi exprimate, nu mai puţin de 345 au fost în favoarea unificării celor două localităţi. E foarte posibil, însă, să fi fost degeaba...

Ilie Bolojan va avea o declaraţie de presă.