Cele trei legi controversate ale justiţiei au trecut de votul Senatului, după ce au fost avizate în Comisia specială de modificare a legilor Justiţiei.

Este vorba despre Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), anunţă Digi24.ro, precizând că Opoziţia - USR şi PNL - a anunţat deja că le va contesta din nou la Curtea Constituţională.

Potrivit sursei citate, Legea 303/2004 a fost adoptată cu 83 voturi pentru şi 36 de voturi "împotrivă, iar Legea 304/2004 a fost adoptată cu 83 de voturi pentru, 35 de voturi împotrivă şi o abţinere. Legea 317/2004 a fost adoptată cu 82 de voturi pentru, 36 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.

În urma amendamentelor adoptate, legile Justiţiei nu au suferit modificări de fond faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor, arată Digi24.

Liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a celor trei legi ale justiţiei, dar cererea a fost respinsă prin vot.

Votul parlamentarilor vine după ce, în jurul orei 13, cele trei legi ale Justiţiei au fost adoptate de comisia "Iordache", fostul ministru al Justiţiei care a emis OUG 13.

De precizat că modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor fuseseră adoptate marţi de plenul Camerei Deputaţilor, cu 190 de voturi "pentru", 98 de voturi "împotrivă" şi două abţineri. De asemenea, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată în noua formă cu 183 de voturi "pentru", 91 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, iar Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost adoptată în varianta modificată cu 189 de voturi "pentru", 101 voturi  "împotrivă" şi două abţineri.

Preşedintele comisiei speciale care a modificat legile, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat că cele trei legi au fost modificate în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia.

Adevarul.ro notează că graba Parlamentului de a adopta în mare viteză Legile Justiţiei apare cel puţin suspectă câtă vreme un organism specializat al Consiliului Europei, Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), tocmai a adoptat un raport prin care a analizat aceste legi şi măsura în care ele pot afecta lupta anti-corupţie. „Parlamentul nici măcar n-a mai aşteptat Raportul GRECO, finalizat săptămâna trecută!”, arată sursa citată.

Procedura ad-hoc se instituie atunci când apar situaţii de urgenţă în ţările membre, cum ar fi cele în care legislaţia este modificată în mare viteză. Rapoartele analizează în ce măsură noile prevederi pot afecta eficienţa luptei împotriva corupţiei. În cazul României, GRECO s-a sesizat în luna decembrie, după ce Legile Justiţiei au fost adoptate în mare viteză în Parlament.