Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, custodele ariei protejate Valea Iadului, va amenaja pe malul acestei ape o potecă tematică dedicată păstrăvilor, peşti de apă rece care trăiesc şi în acest râu.

"Vom monta pe malul apei, în locuri accesibile, 8 panouri triilingve prin care vrem să-i învăţăm pe copii şi pe aduţi deopotrivă prin ce trece un păstrăv într-o zi: dieta lui, modul de supravieţuire, principalii prădători", a declarat Andrei Togor (foto), reprezentant al ONG-ului, vineri, într-o conferinţă de presă. Panourile vor fi montate în cadrul unui proiect, "Arii protejate pentru viitor", pentru care Aqua Crisius a câştigat finanţare de la Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Proiectul cu pricina mai vizează implicarea a 12 şcoli din Bihor în promovarea sitului Valea Iadului. Concret, circa 1.000 de elevi de la şcoli din Bulz, Curăţele, Auşeu, Zerind, Cheresig, Diosig, Avram Iancu, Sînmartin, Vadu Crişului, Oradea, Şoimi şi Sântandrei vor participa la lecţii ţinute de reprezentanţii Aqua Crisius, care îi vor învăţa ce înseamnă aria protejată şi de ce trebuie ea conservată.

Din fiecare şcoală, vor fi selectaţi apoi câte 24 de elevi care, pe 3 iunie, când Aqua Crisius va organiza a patra ediţie a Zilei Liliacului Carpatin, specie protejată de pe Valea Iadului, vor participa la numeroase concursuri ce se vor ţine chiar în arie.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect, Aqua Crisius va monta un panou informativ în Rezervaţia Peţea, şi ea aflată în custodia ONG-ului, şi va tipări aşa-numitele "caiete de activităţi Junior Ranger", pe care copii care vor participa în vară la o tabără anume organizată de asociaţie vor putea nota observaţiile făcute în natură.

Proiectul are o valoare totală de 26.510 lei, iar Aqua Crisius contribuie cu 6.550 de lei, diferenţa de bani fiind asigurată de cele două entităţi finanţatoare.