De-a lungul timpului, au existat mai multe exemplare de lampi despre care se spunea că ar fi făcute din pielea prizonierilor evrei din lagărele de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Monidal, însă aceastea s-au dovedit a fi falsuri. "Cu totii am auzit povestile despre lampile nazistilor facute din piele umana", spune proprietarul abajurului, Mark Jacobson.

Un test stiintific a demonstat recent cu certitutine ca astfel de lampi exista: materialul din care este confectionat abajurul este "100% uman", potrivit expertizei facute de laboratorul Bode Tehnology, de langa Washington, unde proprietarul Mark Jacobson a dus lampa pentru un test.

Expertii in antichitati au confirmat si ei ca este un model european, vechi de 60-80 de ani.

"Nu poti sa spui printr-un test ADN ce s-a intamplat cu adevarat. Nu poti sa spui ce origini are persoana sau daca a stat intr-o tabara de concentrare. Dar stim ca materialul e uman. Am rugat curatori de la case de licitatie celebre sa studieze lampa si toti au indentificat-o ca un model central-european din perioada de timp corecta (n.r. cel de-Al Doilea Razboi Mondial). Este un lucru oribil; ideea ca cineva ar fi putut lua pielea unui om ca sa faca din ea un obiect pentru casa este dezgustatoare", a spus Mark Jacobson.

Macabra relicva i-a fost daruita lui Mark de un prieten apropiat, colectionar, Skip Henderson, care a cumparat-o de la un targ de masini organizat la New Orleans.

Jacobson a pornit singur intr-o investigatie la sfarsitul careia vrea sa demonstreze autenticitatea obiectului si a scris o poveste despre aceasta in noua lui carte, "Abajurul - O poveste detectiva despre Holocaust, din Buchenwald pana la New Orleans".