Medicul Petru Bala, de la Ambulatoriul Hotelului Ceres din Băile 1 Mai, a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Judecătorii Curţii de Apel Oradea au decis, marţi, să modifice hotărârea Tribunalului Bihor şi să reducă pedeapsa dată doctorului prins în flagrant pe 19 aprilie 2016, în timp ce lua 200 de lei de la un pacient.

Iniţial, doctorul, care şi-a recunoscut vina, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, dar şi interzicerea de a-şi practica meseria timp de 3 ani.

Magistraţii de la Curtea de Apel Oradea au redus cu un an pedeapsa de închisoare cu suspendare şi au eliminat interdicţia de a profesa, lăsându-l astfel pe Bala să practice medicina în continuare. Totodată, judecătorii au redus de la 3 ani la un an interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, pacientul care l-a turnat pe Bala a fost profesorul Răzvan Vonea, ex-director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, el însuşi inculpat într-un dosar de corupţie. De altfel, Vonea a pregătit minuţios capcana întinsă doctorului specialist în recuperare medicală, numai ca să aibă el ce turna şi, astfel, să poată beneficia de o pedeapsă redusă.

După cum a povestit medicul Bala BIHOREANULUI, Vonea l-a căutat sub pretextul unor dureri de spate, cauzate de rugăciunile multe pe care le făcea, ca apoi să-i spună că are nevoie doar de un concediu medical. În semn de mulţumire pentru concediul primit, Vonea i-a dat medicului o sticlă de whiskey şi o ciocolată cu 200 lei învăluiţi în ea.

Deşi a recunoscut că a luat aceste "atenţii", Bala a susţinut că nu i-a pretins lui Vonea niciun leu, nici nu i-a condiţionat actul medical de anumite favoruri.