"Noi vom transmite scrisoarea şi apoi vom încerca să luăm legătura cu domniile lor. Această scrisoare nu vine ca o notă de forţare sau de sfidare. Am făcut un apel la gândul bun şi la dorinţa lor de a se implica în viaţa localnicilor din Oradea", a declarat secretarul general al PDL Bihor, Mircea Matei, miercuri într-o conferinţă de presă.

Scrisoarea deschisă este adresată şefului PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, conducătorului PNL Bihor - senatorul Cornel Popa - şi şefului UDMR Bihor, Alexandru Kiss, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Aceasta vine după ce săptămâna trecută propunerea aleşilor PDL din Consiliul Local Oradea - de a organiza pe 22 noiembrie, în ziua alegerilor prezidenţiale un referendum privind acordarea de tichete sociale pentru pensionari trimestrial şi nu anual, cum e în prezent - nu a fost dezbătută în Consiliul Local. Atunci, aleşii PDL au părăsit dezbaterile, în semn de protest că nu au reuşit să introducă pe ordinea de zi proiectul de hotărâre, pentru că nu a fost promovat, cum cere legea, de minim o treime din consilierii locali (adică 9 aleşi în loc de 7, cât numără grupul PDL), nu era însoţit de un raport de specialitate şi, deşi în ultima săptămână comisiile de specialitate formate din consilierii locali s-au întruit de mai multe ori, nu a fost supus dezbaterilor.

Astfel că, subliniind că Oradea are aproximativ 32.000 de pensionari, din care 18.000 în situaţie de risc social major, reprezentanţii PDL le cer şefilor de partide să discute cu reprezentanţii lor din CL pentru a aviza organizarea unui referendum nu pe 22 noiembrie, cum era prevăzut iniţial, ci pe 6 decembrie, deci în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

 "Suntem de acord că propunerea făcută de noi în urmă cu o săptămână, cu două zile înaintea şedinţei ordinare a Consiliului Local Oradea, forul care putea decide organizarea acestei consultări, nu a lăsat un timp suficient de reflexie şi consultări în vederea asumării unei asemenea decizii. Suntem convinşi că atunci când există asemenea probleme importante în rezolvarea cărora politicul nu oferă soluţii din varii motive, avem obligaţia şi datoria să creăm condiţiile ca cei pe care îi reprezentăm să-şi poată spune cuvântul. Tocmai de aceea facem apel la Domniile Voastre, ca prin calitatea pe care o deţineţi, ca factori importanţi de decizie politică, să creaţi condiţiile ca o asemenea consultare populară să aibă loc, determinând astfel grupurile de consilieri locali să fie de acord să asculte opţiunea cetăţenilor din Oradea exprimată prin vot, conform prevederilor legale", se arată în scrisoarea deschisă.

În actul menţionat, pedeliştii spun că "intervenţia autorităţii publice locale trebuie să fie operativă pentru a evita apariţia unor probleme de risc social major astfel încât limita maximă de venit până la care trebuie intervenit este în opinia noastră de 800 lei". "În acest context am delimitat trei zone de risc social şi anume: persoane vârstnice cu un venit de până la 500 lei categoria risc social major, persoane vârstnice cu nivel de venit între 501 lei şi 600 lei categoria risc social major spre mediu, persoane vârstnice cu nivel de venit între 601 lei până la 800 lei inclusiv categoria risc social mediu", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Conform propunerii PDL, tichetele pentru pensionari ar urma să se aloce trimestrial şi nu anual cum se întâmplă în prezent. Pensionarii cu venituri lunare până la 500 lei, inclusiv, în octombrie 2009, ar urma să beneficieze de un tichet social de 150 lei pe trimestru, cei cu venituri între 501 şi 600 lei, inclusiv ar beneficia de un tichet social în valoare de 120 lei pe trimestru, iar cei cu venituri între 601 şi 800 lei, inclusiv, ar urma să primească trimestrial tichete de 90 lei.