Preşedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Ladislau Csendes, şi-a dat luni demisia din fruntea acestei instituţii, invocând mai multe ameninţări primite atât de el, cât şi de alţi colegi de-ai săi.

"Motivele mele sunt în principal motive de securitate. Consider că ameninţările primite atât de mine, cât şi de colegii mei, de-a lungul timpului, dar în special în ultima perioadă au ajuns la un nivel prea mare ca să-l pot tolera. A venit momentul, consider eu, să-mi pun familia la adăpost şi să-i acord mai mult din timpul meu", a declarat, luni, Ladislau Csendes.

Acesta a mai spus că, în egală măsură, s-a simţit derajat şi de articolele din presă în care membrii Colegiului CNSAS erau criticaţi pentru "salariile exorbitante" pe care le-ar primi. "Nu este nici pe departe aşa. Vă pot spune că un om cu pregătirea mea, adică un muzician, câştigă într-o orchestră în Germania de cinci ori mai mult decât câştig eu în calitate de preşedinte al CNSAS şi nu e vorba neapărat de orchestrele mari. Şi atunci, pentru ce să îndur şi să mă chinui atât de tare?", s-a întrebat acesta.

Referindu-se la ameninţările primite, toate au culminat cu incidentul de săptămâna trecută atunci când, potrivit lui Ladislau Csendes, asupra apartamentului de la etajul 7 al unui imobil în care locuieşte Mihai Ionescu, unul dintre cei trei consilieri juridici care reprezintă CNSAS în sutele de procese din instanţă, s-ar fi tras cu o armă. "Glonţul a fost găsit în casă, de poliţie şi atunci am considerat că s-a mers prea departe", a spus Ladislau Csendes.