În perioada 9-11 septembrie a avut loc pelerinajul naţional al eparhiilor şi diecezelor catolice din România la Roma, cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii, eveniment la care au participat aproximativ 500 de laici şi persoane consacrate, alături de Mitropolitul Bucureştilor, Înalt Preasfinţitul Ioan Robu, de Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei Mari, PS Petru Gherghel, episcopul romano-catolic al Iaşilor, şi PS Cornel Damian, episcopul romano-catolic auxiliar de Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, în cea dintâi zi de pelerinaj participanţii au săvârşit trecerea prin poarta sfântă a Bazilicii Sfântul Petru din Roma, pe care au vizitat-o apoi, inclusiv cripta unde îşi dorm somnul de veci diferiţi Pontifi. În aceeaşi zi, Înalt Preasfinţitul Ioan Robu a oficiat Sfânta Liturghie la altarul Catedralei Sfântului Petru.

„Momentul de bucurie a avut loc sâmbătă, la audienţa jubiliară din Piaţa Sfântului Petru, în cadrul căreia Sfântul Părinte Papa Francisc a salutat grupul de pelerini români prezenţi”, se spune în comunicatul Episcopiei, care îl citează pe şeful Bisericii Catolice: „Adresez un cordial salut pelerinilor din România însoţiţi de câţiva episcopi în pelerinaj la Roma cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii. Iubiţi fraţi şi surori, a înfăptui milostivirea înseamnă a sluji viaţa şi comuniunea. Fiecare dintre noi poate fi ferment de viaţă şi mijloc de comuniune în familia sa, la locul de muncă, în parohie şi în grupul de apartenenţă. Vă invit să fiţi în viaţa zilnică un semn vizibil al milostivirii lui Dumnezeu care nu lasă pe nimeni în singurătate şi în nevoie. Întăriţi prin rugăciune şi prin fapte de caritate, să mergem înainte împreună cu toţi creştinii pe drumul spre unitate. Vă binecuvântez din inimă pe voi şi familiile voastre. Contez pe rugăciunile voastre pentru mine. Lăudat să fie Isus Cristos!”.

După audienţa jubiliară, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea în Biserica Santo Spirito in Sassia.

Duminică, în cadrul rugăciunii Angelus (Îngerul Domnului), după meditaţia despre fiul risipitor, Sfântul Părinte Papa a salutat din nou grupul pelerinilor români, invocând asupra tuturor binecuvântarea apostolică.