Penitenciarul Oradea a anunţat miercuri că, începând cu data de 2 mai, "în urma concursului organizat de Ministerul Justiţiei, comisar şef de penitenciare dr. Ioan Ilea revine la comanda Penitenciarului Oradea".

Ioan Ilea a mai fost director al unităţii de deţinere orădene din 2006 până în 2010, când a ajuns director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarului.

Născut în 1970 la Beiuş şi absolvent al Facultăţii de Automatizări şi al Facultăţii de Ştiinţe Juridice din Oradea, Ilea şi-a luat doctoratul în Sociologie la Universitatea din Bucureşti.

El este căsătorit şi a lucrat în Penitenciarul orădean de la 18 ani, ajungând de la subofiţer în cadrul sectorului operativ, la ofiţer de serviciu respectiv ofiţer de resurse umane. Din decembrie 2000, Ilea a fost director adjunct pe probleme de deţinere şi regim, până în 2006.

Cât timp a fost plecat la Bucureşti, locul său la conducerea Penitenciarului a fost luat de către comisar şef Gicu Ruiu, care a revenit, tot miercuri, pe funcţia de director economico-administrativ a instituţiei.