Comisarul-şef Marius Paul Hliban nu mai conduce, din 1 mai, Penitenciarul Oradea, după ce i-a expirat împuternicirea de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi, potrivit legii, nu mai putea primi încă una.

Potrivit unui comunicat al Penitenciarului Oradea, până la desemnarea unui nou director împuternicit, unitatea de detenţie va fi condusă de Lucian Ţîrţiu, director adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar. Acesta a fost delegat de directorul general al ANP până la numirea unui nou director împuternicit.

Numirea va fi făcută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în urma unor întrevederi cu candidaţii care se vor înscrie pentru a conduce, prin împuternicire, Penitenciarul Oradea.

Comisarul-şef Marius Paul Hliban şi-a terminat pe 30 aprilie cel de-al doilea mandat de şase luni ca împuternicit în funcţia de director al Penitenciarului orădean. Potrivit legii, mandatul acestui nu mai putea fi prelungit cu încă şase luni, însă putea fi delegat până la stabilirea unui împuternicit.

Înlocuirea lui Hliban nu a fost influenţată de recentul eveniment tragic petrecut la Hotelul Continental, unde un agent al Penitenciarului Oradea s-a înecat în piscină după o petrecere organizată de conducerea unităţii de detenţie pentru a marca 35 de ani de la reînfiinţarea Penitenciarului. Decizia ANP a fost emisă pe 26 aprilie, cu aproape două zile înainte de tragicul eveniment.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor are în derulare de mai multă vreme un concurs pentru ocuparea funcţiei de director "plin" al Penitenciarului Oradea. S-au susţinut până acum două probe, însă data următoarei probe nu a fost încă stabilită.

Merită precizat că la concursul pentru această funcţie s-a înscris comisarul-şef Marius Paul Hliban, fost director al Penitenciarului Botoşani, după cum dezvăluia acesta într-un interviu acordat BIHOREANULUI.

Penitenciarul Oradea nu mai are un director desemnat prin concurs de la 1 mai 2017, când comisarul-şef Ioan Ilea s-a pensionat.