Guvernul va tăia puternic salariile din sectorul bugetar şi pensiile, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, joi, la finalul unei discuţii cu reprezentanţii FMI, desfăşurate la Palatul Cotroceni.

El a precizat, înainte de toate, că echipa de evaluare condusă de FMI şi Guvernul au avut în atenţie două variante: "una era cea a neîncrederii, însemna creşterea TVA de la 19 la 24%, creşterea cotei unice de la 16% la 20% şi reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 20% pentru a ne încadra în cheltuielile bugetare. A doua variantă era cea a încrederii: în care Guvernul să-şi continue programele de restructurare majoră. Niciuna nu poate fi atribuită cuiva sau altcuiva", a declarat preşedintele Băsescu.

"Iar în ceea ce priveşte principalele axe pe care Guvernul şi Fondul le vor discuta în continuare mi le asum ca soluţii: reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%, iar până la finele anului şefii de instituţii vor trebui să-i aleagă pe cei mai buni. Această măsură trebuie luată de la 1 iunie. Este previzibilă o scădere a pensiilor cu 15%. Ajutorul de şomaj se va reduce cu 15%. Toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie", a mai spus el.

Băsescu a mai precizat că, totuşi, salariul minim nu va scădea sub 600 lei. "Guvernul va lăsa salariul minim în vigoare aşa cum este, pentru economia reală", a spus şeful statului.

Previziunile nu sunt deloc fericite, preşedintele adăugând că se vor reduce masiv subvenţiile şi că "vor mai fi şi multe alte măsuri pe care trebuie să le ia Guvernul, cum ar fi modificări ale Codului muncii pentru a flexibiliza forţa de muncă, unele analize cu privire la impozite".

Pe de altă parte, preşedintele a ţinut să spună că nu vor fi remanieri guvernamentale, pentru că "ceea ce ne trebuie acum este încredere şi stabilitate".