Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, iniţiativa legislativă pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, informează presa centrală. 

Potrivit G4Media.ro, după discuţii aprinse în plen, s-au înregistrat 357 de voturi "pentru" iniţiativă (din partea a aproape tuturor partidelor parlamentare), 0 abţineri şi 0 voturi împotrivă.

Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenţi, dar nu votează. "Dacă vreți cu adevărat să eliminați pensiile speciale și nu este un demers de imagine, atunci nu trebuie doar o categorie, ci trebuie eliminate toate categoriile. Prin urmare UDMR nu va vota acest proiect de lege", a spus parlamentarul Lorand Turos de la UDMR.

Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la celelalte două partide. Unul dintre amendamente prevede încetare plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor în vigoare, relatează Digi24.ro.

"Suntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să arate că cine împarte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și că nimeni nu trebuie să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie. După 2014, au început să curgă pensiile speciale. A culminat cu nesimțirea ca parlamentarii să-și voteze pensii speciale. Acesta este adevărul istoric", a spus, în plen, înainte de vot preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. 

Hotnews.ro subliniază că legea poate fi atacabilă la Curtea Constituțională după ce în textul acesteia a fost introdusă prevederea care taie și pensiile aflate în vigoare. De precizat este că, pe același principiu atacabil, în 2020 toate partidele parlamentare au adoptat un alt proiect de lege care elimina toate categoriile de pensii speciale, iar Curtea Constituțională a anulat legea declarând-o neconstituțională.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015 la iniţiativa şi cu votul PSD.