Fost primar PDL al Oradiei, actualmente senator PSD de Vrancea şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României, Petru Filip a decis să-şi încheie cariera politică. Acesta nu se mai află pe listele niciunui partid pentru alegerile parlamentare din decembrie.

"Da, e adevărat. Nu mai candidez nicăieri. După 25 de ani de politică am luat această decizie. Îmi voi vedea de profesie (n.r. – Filip este de meserie inginer) şi de toate celelalte", a declarat BIHOREANULUI Petru Filip.

Senatorul PSD a precizat că va rămâne în PSD, însă nu va activa în politică. "Îmi văd de treaba mea, nu voi mai activa într-o zonă din aceasta militantă", a afirmat acesta.

Întrebat dacă, în acest context, se va întoarce la Oradea, Filip a răspuns: "Mă întorc unde mi-e casa, unde mi-e familia…".

Petru Filip a fost primarul Oradiei, ales ca reprezentant al Partidului Democrat, în perioadele 1992-1996 şi 2000-2007, apoi parlamentar european timp de un an, pentru ca din 2008 să fie ales în Senatul României.

În primul mandat, el a candidat pe listele PDL în colegiul uninominal 3 din Bihor, iar pe cel de-al doilea l-a primit după ce, în apriilie 2012, a trecut la PSD, în contextul în care opoziţia de atunci a preluat puterea în Parlament. Drept răsplată, Filip a primit un loc eligibil tot pentru Senat, dar în Vrancea şi nu în Bihor, aşa cum era de aşteptat.

"E o decizie pur personală, nu are nicio conotaţie de o altă natură. Sunt în politică de foarte mulţi ani, am trecut prin momente dificile, din trei mandate de primar, două şi jumătate am fost de opoziţie. Cunosc foarte bine viaţa şi dintr-o parte şi din alta. Nu e vorba de oportunitate, de traseism, e o decizie personală", explica, la vremea aceea, politicianul trecerea la PSD.