Pensionarii PSD Bihor s-au adunat joi în faţa Prefecturii pentru a protesta împotriva Guvernului şi a măsurilor antisociale adoptate de acesta. Vârstnicii au scandat şi au purtat pancarte împotriva lui Traian Băsescu şi Emil Boc, trimiţând memorii prefectului, preşedintelui CJ şi organizaţiei locale a PDL.

Protestul a început la ora 14, când în Parcul din faţa Prefecturii, la o staţie improvizată, s-au pus cântece patriotice care îi chemau pe români la luptă. La protest au fost prezenţi, alături de senatorul Ioan Mang şi de grupuri de pensionari din Beiuş, Marghita şi Salonta, şi reprezentanţi ai sindicatului cadrelor militare în rezervă şi ai sindicatului "Civica" din Primăria Oradea.

"Băsescu şi gaşca lui teroriştii neamului!"

Cei aproximativ 300 de pensionari purtau pancarte pe care era scris "Jos guvernul", "Hoţii", "Nu sacrificaţi pensionarii", "Noi ne vom stinge pe cale naturală, iar voi veţi pieri prin voinţa populară", "Mafia şi hoţia au subjugat România", "Voi cu avuţia noi cu sărăcia".

Pe parcursul discursurilor ţinute de organizatori s-au scandat mai multe lozinci împotriva Guvernului, precum: "Noi suntem poporul, jos cu dictatorul", "Băsescu şi gaşca lui - teroriştii neamului", "Ruşine să vă fie" şi "Raiul PDL-ist, lagărul nazist".

Printre cei care au ţinut cuvântări s-au numărat Doina Bunea, preşedintele organizaţiei municipale de pensionari a PSD, Augustin Dudaş, fost prefect de Bihor, Gheorge Bejan, şeful sindicatului Primăriei, şi Ioan Mang, senator şi preşedinte al PSD Bihor.

"Am ieşit în stradă pentru că altfel nu se aud nevoile noastre. Am muncit o viaţă întreagă şi acum avem parte de frig şi înjosire în propria ţară. Nu protestăm doar pentru noi, ci şi pentru tinerii care nu mai au niciun viitor aici", a spus Doina Bunea.

Fostul prefect Augustin Dudaş a vorbit despre nevoile pensionarilor şi despre modul în care sunt trataţi de actualul guvern, iar sindicalistul Gheorghe Bejan a spus că vârstnicii au tot strâns cureaua şi acum Guvernul urmează să le ia şi pantalonii de pe ei.

"Din păcate, în România lucrurile nu se pot rezolva decât ieşind în stradă. După toate loviturile pe care oamenii în vârstă le-au primit, acum Traian Băsescu spune că pensiile şi salariile vor îngheţa anul viitor. Toate sondajele spun că acest guvern nu mai reprezintă pe nimeni şi că Traian Băsescu ar trebui să plece dar nu se face nimic", a spus Ioan Mang, care a vrut să tragă un semnal de alarmă şi cu privire la alegerile de anul viitor.

"Suntem în faţa judecătoriei. O doamnă din PDL care a votat de 11 ori a fost achitată şi va putea vota şi anul viitor. Cred că asta este o dovadă clară a modului în care se încurajează furtul electoral", a afirmat Mang, citând, de o manieră aproximativă, concluziile unui articol apărut în BIHOREANUL.

Domnule prefect, daţi-vă demisia!

În jurul orei 14.30, o delegaţie a pensionarilor a mers la prefectul Gavrilă Ghilea pentru a-i înmâna memoriul cu problemele pensionarilor. În documentul depus, protestatarii au cerut creşterea nivelului de trai al pensionarilor prin acordarea unor drepturi băneşti mai mari şi prin îmbunătăţirea condiţiilor din spitale.

Cei patru protestatari au discutat cu Gavrilă Ghilea despre problemele pensionarilor cerându-i să protesteze alături de ei, dându-şi demisia. "Noi nu cerem mila nimănui, ne cerem drepturile. Dacă problemele pe care vi le aducem în atenţie nu pot fi rezolvate atunci daţi-vă demisia", a spus Ioan Chivari, vicepreşedintele organizaţiei de pensionari a PSD Bihor.

Prefectul Gavrilă Ghilea nu a dat niciun răspuns solicitării, dar i-a asigurat pe protestatari că va înainta memoriul Guvernului.