Peste 20 de pensionari bihoreni înscrişi în Liga Judeţeană a Pensionarilor din Bihor au protestat, vineri de la ora 10 în faţa Prefecturii Bihor, ţinând în mână mesaje precum: „Guvernanţi şi parlamentari! Sunteţi fii şi nepoţii pensionarilor. Nu le amărâţi zilele rămase".

Prima nemulţumire a vârstnicilor este scăderea punctului de pensii de la 45% din salariul mediu brut pe economie la 39,9%. „Nu au respectat prevederile Legii 250/2007, prin care punctul de pensie era la 45% din salariul mediu brut pe economie, care a avut efecte. Prin ordonanţa de urgenţă 114 din 2009 au îngheţat pensiile la nivelul din octombire 2009", a spus Ilie Popescu, preşedintele Ligii Judeţene a Pensionarilor.

Pensionarii din toată ţara, prin organizaţiile judeţene ale pensionarilor, au dat în judecată Casa Naţională de Pensii şi Guvernul României. „Am întocmit un tabel cu pensionari şi am depus şi noi documentaţia la Tribunal. Ni s-a şi stabilit primul termen", a explicat preşedintele Ligii.
De asemenea, pensionarii au o serie de amendamente la preconizata Lege unitară a Pensiilor, care urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor până pe 15 aprilie, dar şi la coplata în sistemul medical.

Popescu a mai declarat că prin noua Lege a pensiilor, Guvernul vrea să despartă punctului de pensie de evoluţia salariului mediu brut pe economie şi să îl calculeze în funcţie de inflaţie, lucru care i-ar dezavantaja pe pensionari. Vârstinicii se tem că în câţiva ani, punctul de pensie va ajunge la mai puţin de 30%.

„Vrem să se ridice punctul de pensie la 45%, valoarea legală. Suntem nemulţumiţi şi de coplată. Păi, dacă dăm 5 lei la medicul de familie, 10 la specialist şi 20 dacă îi chemăm acasă nu ne mai rămâne nimic", a spus Nicolae Vaida, un pensionar ieşit în faţa Prefecturii. „Prin hotărârile Guvernului, pensionarii sunt condamnaţi la moarte. De unde să plătim medici şi consultaţii? Avem pensii de câte 300-400 de lei", l-a completat şi Valentin Negrean, de 74 de ani.

După aproximativ o oră de protest, reprezentanţii pensionarilor au depus memoriul la Prefectură şi au fost primiţi de subprefectul Cristian Bitea, căruia i-au explicat doleanţele. „Voi înmâna cerinţele Secretariatului General al Guvernului şi Ministerului Muncii. Empatizez cu doleanţele dumneavoastră. Faptul că aţi protestat este un semnal de alarmă pentru noi", le-a spus Bitea.

Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România a organizat proteste în mai multe oraşe ale României, dar şi în faţa Guvernului. Dacă doleanţele lor nu vor fi rezolvate, pensionarii spun că vor ieşi din nou în stradă în prima decadă a lunii aprilie.