Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "coşului de solidaritate", a declarat agenţiei Mediafax preşedintele executiv al UNPR, ministrul Gabriel Oprea. Proiectul a fost prezentat Guvernului sub forma unui memorandum.

Proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "coşului de solidaritate" prevede acordarea lunar, contra cost, dar la "preţul cel mai scăzut posibil", a unui pachet conţinând alimente de bază, precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez.

"Din punct de vedere economic, programul nu implică un efort bugetar, nu se acordă subvenţii sau sprijin financiar şi nu are impact negativ asupra încasărilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de către instituţiile administraţiei publice locale şi centrale", se arată în memorandumul aprobat de Guvern pentru introducerea acestui program.

Programul va fi iniţiat de Guvern şi implementat prin administraţia publică locală, sub monitorizarea prefecţilor. Autorităţile administraţiei publice locale pot participa la program, având în vedere interesul pentru susţinerea socială a pensionarilor, astfel că "se contează pe colaborarea largă a acestora", este subliniat în document.

Pentru a identifica "soluţiile normative" necesare programului, Guvernul a decis constituirea, la nivel de secretar de stat şi specialist, a unui grup de lucru format din reprezentanţi ai ministerelor Administraţiei şi Internelor, Justiţiei, Finanţelor, Agriculturii, Sănătăţii, ai Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi ai Consiliului Concurenţei. Soluţiile trebuie prezentate Guvernului în maximum 21 de zile.

Într-un comunicat transmis de UNPR, care a iniţiat acest proiect, se arată că, începând din toamnă, toţi pensionarii vor putea achiziţiona câte un pachet cu alimente de bază la preţ de producător şi că produsele vor fi achiziţionate prin contracte încheiate la nivel naţional, în urma unor licitaţii transparente, iar ambalarea şi distribuţia pachetelor se vor realiza prin instituţiile administraţiei publice locale.

"Datorită discount-ului acordat de producători pentru contracte de asemenea proporţii şi datorită absenţei adaosurilor comerciale practicate de intermediari, preţul la care pensionarii vor putea achiziţiona alimente de bază (făină, zahăr, ulei, mălai, orez şi altele) va fi considerabil mai mic decât preţul din magazine", se arată în comunicatul UNPR.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, că nu există o formă finală a propunerii coaliţiei privind coşul pentru pensionari, dar că el va susţine orice intenţie care îi vizează pe cei care au nevoie, cu impact bugetar minim.