Odată cu inaugurarea staţiei de sortare a deşeurilor reciclabile aparţinând Eco Bihor, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a prezentat o variantă care ar putea să-i determine pe orădeni să colecteze separat deşeurile ce pot fi reciclate de cele menajere.

Astfel, Bolojan a anunţat că Primăria are în plan să impună operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, să taxeze serviciile nu în funcţie de numărul de clienţi, ci de cantitatea de deşeuri pe care aceştia o produc.

Practic, dacă la o locuinţă se strânge gunoiul într-o pubelă de 120 de litri, locatarii vor trebui să plătească un anumit preţ în funcţie de acest lucru, nu de numărul de persoane care folosesc pubela. La fel, cine va folosi două pubele, va plăti aferent volumului celor două recipiente.

Primarul consideră că doar aşa cetăţenii vor fi interesaţi să scadă cantitatea de deşeuri pe care o aruncă şi, implicit, să adune separat materialele reciclabile. "Dacă nu-l vom cointeresa pe cetăţean, nu vom rezolva mare lucru", a spus el.

Cu aceeaşi ocazie, Bolojan a adus în atenţia opiniei publice o problemă a salubrizării în municipiu: lipsa contractelor la mulţi dintre orădeni. "Doar 150.000 de orădeni au contracte de salubritate", a spus Bolojan, arătând că aproximativ 50.000 de locuitori ai oraşului "fentează" acest serviciu.

"În cele 15.000 de contracte pe care le avem la case, sunt cuprinşi doar 30.000 de locuitori. Nu ştiu dacă doar 2 persoane sunt într-o casă din Oradea...", a spus edilul, dând un exemplu cu privire la modul în care orădenii declară mai puţin, ca să plătească mai puţin.