În 14 mai 2015, Avocatul Poporului a ridicat direct în faţa Curţii Constituţionale excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2015, apreciind că întregul act normativ contravine prevederilor constituţionale.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, Avocatul Poporului arată că ordonanţa de urgenţă nu cuprinde numai simple norme de procedură, ci şi norme care produc efecte de ordin patrimonial ce pot avea consecinţe negative iremediabile pentru activitatea economică a persoanelor vizate de norma legală.

Este criticată, în primul rând, prevederea legală care impune achitarea unei amenzi în cuantum de zece ori amenda aplicată în termen de 24 de ore de la constatarea contravenţiei pentru a nu se mai pune în executare suspendarea activităţii agentului economic, precum şi imposibilitatea recuperării acestei sume în situaţia în care, ulterior, plângerea este admisă de instanţa de judecată, iar procesul-verbal anulat.

Se arată în documentul de sesizare a Curţii Constituţionale că, în aceste condiţii, hotărârea judecătorească prin care finalmente se dă dreptate agentului economic nu are niciun efect practic, suma achitată nemaifiind restituită persoanei în cauză, reglementarea legală anihilând efectele unei hotărâri judecătoreşti, fapt nepermis într-un stat de drept. Avocatul Poporului se întreabă, legitim: "Care este finalitatea practică şi echitabilă pentru operatorul economic care a obţinut anularea procesului verbal de contravenţie, în situaţia în care instanţa nu are posibilitatea să dispună şi asupra restituirii amenzii?".

În mod evident, dreptul cetăţeanului de acces la justiţie devine, printr-o asemenea procedură, teoretic şi iluzoriu. Nemaivorbind de faptul că soluţia legislativă poate conduce şi la abuzuri din partea agenţilor constatatori, care, cunoscând faptul că amenda nu se restituie, vor putea întocmi procese verbale vădit abuzive.

Nu în ultimul rând, Avocatul Poporului arată că măsurile dispuse prin ordonanţă încalcă şi principiul proporţionalităţii care trebuie să stea la baza oricărei reglementări legale. Or, în nota de fundamentare nu a fost indicată de către Guvern nicio justificare concretă şi rezonabilă a măsurilor dispuse prin această ordonanţă de urgenţă.