În data de 20 aprilie a.c., Preşedintele României a promulgat Legea nr. 107/2022 prin care este operată o importantă modificare a legii cadru privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, respectiv Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001.

Conform modificărilor aduse articolului 32 din OG nr. 2/2001, prin această lege, plângerea se depune şi se soluţionează în baza competenţei alternative la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

Ca atare, de la data intrării în vigoare a legii de modificare, respectiv la trei zile de la publicarea Legii nr. 107/2022 în Monitorul Oficial, persoana sancţionată printr-un proces-verbal va putea să aleagă dacă să se judece la locul faptei, ca până acum, sau la domiciliul său. Trebuie făcute, însă, nişte precizări importante...

În primul rând, legea nu retroactivează, fiind o lege de procedură şi nu o lege de drept material contravenţională mai favorabilă. Ca atare, toate plângerile introduse până la data intrării în vigoare a legii la domiciliul contravenientului vor fi trimise instanţei de la locul săvârşirii faptei. Precizarea este importantă, deoarece în practică se opta pentru introducerea plângerii la instanţa de domiciliu pentru două motive: să se obţină mai uşor certificatul necesar pentru recuperarea permisului de conducere când acesta era suspendat şi, în unele situaţii, pentru a se lungi procedura şi amâna executarea sancţiunilor.

În al doilea rând, trebuie subliniat că, odată introdusă plângerea la instanţa locului faptei, după intrarea în vigoare a legii, nu mai poate fi obţinută trimiterea cauzei la instanţa de domiciliu. Mai pe româneşte, conform noii legi, persoana sancţionată poate opta dacă vrea să se judece acasă sau la locul faptei. Odată opţiunea exprimată prin înregistrarea plângerii la una dintre instanţe, nu se mai poate reveni asupra ei.

În final, este de menţionat faptul că trebuie urmărit ce efecte va avea noua lege care modifică un sistem vechi de peste o sută de ani ce prevedea competenţă doar instanţei de la locul săvârşirii faptei, pe motiv că acolo se administrează cel mai uşor probele.

În epoca tehnologiei şi digitalizării, cred că schimbarea va aduce lucruri bune, chiar dacă, în urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Justiţiei s-a opus cu îndârjire la adoptarea noii legi. De altfel, se pare că această instituţie, în configuraţia actuală, se cam opune oricărei schimbări. Aşa, din principiu...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!