"S-au făcut posturi pentru persoane", a acuzat rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, când a explicat de ce facultăţile de Arte Vizuale şi de Medicină şi Farmacie trebuie să se restructureze.

Concret, ambele facultăţi au prea multe cadre didactice în raport cu numărul de studenţi, ceea ce cauzează deficite lunare de 104.882 lei, în cazul Facultăţii de Arte Vizuale, şi de 432.821 lei - FMF.

De altfel, deficitul lunar de la FMF reprezintă 41,74% din totalul deficitului lunar realizat de cele 13 facultăţi care au deficite în fiecare lună. "La Facultatea de Medicină şi Farmacie sunt aproximativ 450 de cadre didactice la 3.500 de studenţi, iar la Arte Vizuale sunt 43 de cadre didactice la 220 de studenţi", a precizat Antal. Asta, în condiţiile în care Facultatea de Protecţia Mediului, care are mai mulţi studenţi decât FMF, are aproximativ 130 de cadre didactice.

Rectorul a dat şi două exemple de posturi create pentru persoane: "La FMF, pe vremea fostului decan Mircea Ifrim, s-au cerut discipline pentru persoane, spre exemplu pentru soţia decanului s-a făcut Medicină tradiţională, o disciplină ce nu exista la nicio altă facultate de Medicină din ţară. La Arte Vizuale este un medic care predă Anatomie (n.r. Marcel Mateuţă), probabil postul s-a făcut pentru acel medic".

Cheltuielile mari ale celor două facultăţi, accentuate de criza economică şi de scăderea naturală a numărului de studenţi, dar şi de bugetul de stat redus, au determinat Senatul Universităţii să ceară celor două facultăţi să elaboreze un plan de restructurare până cel târziu pe 14 septembrie, în care să prezinte statele de funcţii, numărul de posturi care urmează să fie reduse şi criteriile de departajare.

"La ambele facultăţi au prioritate calitatea de titular, gradele didactice superioare, cei cu titlul de doctor, dar şi rezultatele obţinute în evaluarea individuală", a precizat rectorul orădean.

Cornel Antal a mai spus că nu poate estima câte cadre didactice sunt vizate de concediere, deoarece totul ţine de planul de învăţământ. Totuşi, celor care nu se regăsesc pe planul de învăţământ li se vor oferi alte posturi în Universitate. "În cazul în care vor fi colegi care vor pleca, nu va fi din vina lor", a afirmat Antal.

FMF a mai trecut printr-o restructurare şi în 2009. Atunci, pe statele de funcţii nu s-au mai regăsit 46 de cadre didactice.