Starea proastă a DN 76 Oradea - Deva pe tronsoanele ce traversează judeţul Bihor (de la Dealul Bitiilor, în apropiere de Beiuş, până la ieşirea din judeţ spre Vârfurile) i-a determinat pe localnicii din comunele şi oraşele situate pe marginea şoselei să iniţieze o nouă acţiune de protest.

De data aceasta, spre deosebire de acţiunile de protest din anii trecuţi, manifestarea – programată pe 8 iunie – urmează să se desfăşoare în trei locuri, la Rieni, Ştei şi Beiuş, simultan, de la aceeaşi oră, 16.30.

"A venit timpul! Aveţi ocazia să arătaţi că vă pasă! 8 iunie 2016! Ora 16.30! Rieni! Ştei! Beiuş! Dacă ei nu vor, noi vrem! Mitinguri simultane în trei locaţii pentru a atrage atenţia celor care ne guvernează că şi noi facem parte din Uniunea Europeană! Au trecut 10 ani de promisiuni şi minciuni!", este îndemnul adresat bihorenilor care vor să participe la protest, lansat pe pagina de Facebook "Miting pentru DN 76!".

Iniţiativa organizării protestului survine la o săptămână după ce, în urma vizitării şantierelor de pe DN 76, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a informat opinia publică, printr-un comunicat, asupra stadiului lucrărilor, majoritatea întârziate semnificativ, chiar dacă termenele de finalizare au fost amânate de mai multe ori, ultimul fiind stabilit pentru anul viitor.

În prezent, singurul tronson pe care se circulă în condiţii normale este cel între Oradea şi Beiuş, reabilitat la finele anului trecut prin reciclarea asfaltului existent.

Precedentele proteste pe DN 76 au avut loc în 2014 la Pocola şi în 2013 între Pocola şi Răbăgani, atunci peste 200 de şoferi circulând în coloană şi plantând panseluţe în gropi pentru a atrage atenţia asupra stării proaste a drumului.