"Sarkozy atrage Germania în scandalul romilor", titrează Reuters, care informează că scandalul european pe tema repatrierii romilor din Franţa a luat amploare vineri, cu un conflict între preşedintele francez şi cancelarul german, Angela Merkel.

Oficialii germani au încercat vineri să minimizeze un incident diplomatic cu preşedintele francez, care a afirmat că Merkel i-a spus că şi Germania va evacua tabere de romi, informaţie dezminţită imediat de Berlin, notează agenţia Associated Press.

Negarea umilitoare a celui mai apropiat aliat al Franţei l-a lăsat pe Nicolas Sarkozy mai izolat ca niciodată, în lupta sa cu Uniunea Europeană pe tema campaniei împotriva romilor din estul Europei, comentează cotidianul britanic The Independent.

Potrivit postului Public Senat, preşedintele Mişcării democrate Francois Bayrou a apreciat vineri că este "stupefiant şi îngrijorător pentru locul Franţei în Europa şi în lume" conflictul dintre Sarkozy şi Comisia Europeană, dar mai ales cu Germania, pe tema dosarului romilor.

Într-un comentariu cu titlul "Pariul periculos al lui Nicolas Sarkozy", portalul Le Point scrie că preşedintele francez "se joacă cu focul". Sarkozy este izolat pe scena internaţională, în postură de acuzat, dar această situaţie ar putea face parte din pariul său: să marcheze puncte pe scena internă, apoi, cu o popularitate regăsită, să se dedice marilor dosare internaţionale. "Jocul este periculos. Dar pentru el, esenţiale sunt prezidenţialele din 2012. Atunci francezii vor fi cei care vor vota, nu cetăţenii lumii. Între cele două, el a făcut alegerea. Cu riscurile şi pericolele sale", comentează Le Point.

The Guardian atrage atenţia însă că prejudecăţile şi discriminarea nu se întâlnesc doar în Franţa, ci şi în Ungaria, Cehia, Slovacia şi Italia. Danemarca, Suedia, Germania şi Finlanda au expulzat şi ele romi sau ameninţat că o vor face, în timp ce numai Spania primeşte credit pentru tratamentul său faţă de romi.

Într-un articol separat, The Guardian prezintă situaţia unei familii de români din Bărbuleşti, care a fost nevoită să plece din Franţa de teamă că vor fi expulzaţi. Până acum trei săptămâni, Romică Răducanu locuia la periferia oraşului Montpellier, alături de soţie şi copii, dar după o vară de tensiuni, a decis să plece, fără a lua banii oferiţi de statul francez pentru repatriere, pentru că nu înţelegea documentele, aşa că nu le-a semnat.