Visezi la o viață idilică pe o insulă lipsită de aglomerație? Irlanda a anunțat recent o schemă de revitalizare a peste 20 de insule de pe litoralul său vestic, oferind până la 70.000 de euro celor dispuși să se mute în casele vacante sau abandonate de acolo.

Așa-numiți ofițeri de locuințe libere lucrează acum la identificarea proprietăților eligibile pentru acest program ambițios, a cărui scop declarat este să păstreze viața rurală din Irlanda nealterată. „Insulele noastre de coastă și comunitățile lor fac parte integrantă din structura rurală a Irlandei. De asemenea, fac parte din moștenirea statului și au o semnificație specială în cultura irlandeză”, se arată pe site-ul Guvernului din Irlanda.

Cei care vor accepta să se mute pe aceste insule vor putea accesa un grant de până la 70.000 de euro, pentru renovarea caselor vacante în care apoi vor locui. 

Printre insulele vizate de acest program se numără și Inis Mór (foto), al cărei peisaj uluitor îl puteți recunoaște din filmul „The Banshees of Inisherin”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!