Un mesaj cu tentă rasistă la adresa românilor a fost afișat într-un hypermarket Tesco din Londra. Mesajul "Avertisment pentru hoţii din magazine", pus la raionul de băuturi, este acum contestat de românii care l-au văzut, dar şi de foarte mulţi dintre britanicii care au aflat de existenţa sa.

Români revoltați

"Avertisment pentru hoţii din magazine. Hoţii din magazine prinşi vor fi urmăriţi penal. Ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în civil acţionează în această zonă", este afişul scris în limba română într-un magazin Tesco, care i-a revoltat pe românii din Londra. Mesajul în prezent contestat de mulți români care l-au văzut, dar şi de foarte mulţi dintre britanicii care au aflat de existenţa sa.

Situaţia a fost semnalată pe Facebook de către Iolanda Costide, o arhitectă stabilită în Marea Britanie, care le-a trimis reprezentanţilor magazinului o scrisoare prin care le cere să înlăture afişul.

"Nu este demn ca un lanţ care se prezintă ca progresist în serviciul oamenilor, cum ar fi Tesco, să permită profilarea etnică în magazinele sale. Vă rog, cu amabilitate, să îndepărtaţi astfel de afişe din magazinele dumneavoastră. În caz contrar, vom atrage atenţia Comisiei pentru egalitate şi drepturile omului asupra practicilor dumneavoastră", a scris ea în reclamaţie, potrivit aceluiaşi site-ului de știri G4media.ro

Publicaţia Adevarul.ro notează că afişul a fost pus pentru că au existat cazuri în care câteva persoane de origine română au furat din magazinele companiei.

Ministeul de Externe a reacţionat

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat dur şi a transmis că dezaprobă mesajul discriminator apărut într-un magazin din Londra la adresa românilor. Ministerul menţionează că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord s-a autosesizat şi a făcut demersuri urgenţe atât pe lângă conducerea companiei, cât şi pe lângă autorităţile centrale şi locale, inclusiv la nivelul Ministerului de Externe britanic, pentru a exprima "surprinderea şi dezacordul părţii române faţă de apariţia mesajului respectiv, ce are un puternic caracter discriminatoriu".   

"MAE informează că, în scrisoarea adresată conducerii companiei şi poliţiei locale, reprezentanţii ambasadei au solicitat înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum şi clarificarea circumstanţelor şi a motivelor care au stat la baza utilizării acestora", se arată în răspunsul instituţiei.