Primăria Oradea pune accent pe curăţenia din municipiu, pentru că ne dorim să locuim într-un oraş de care să fim mândri. Faţa oraşului s-a schimbat în bine în ultimii ani, iar asta ne bucură. Modul în care arată oraşul este cartea noastră de vizită.

Curăţenia e o componentă importantă, de aceea demersurile noastre s-au axat pe programe de curăţenie bine stabilite, lucrări de salubrizare stradală, campanii de informare şi colectarea selectivă a deşeurilor. Am amplasat 707 incinte metalice închise pentru depozitarea deşeurilor menajere în eurocontainere de 1,1 mc, care deservesc cele 803 asociaţii de proprietari existente în municipiu. Din acestea, 618 incinte sunt prevăzute cu sisteme electronice de închidere, urmând ca până la finalul anului 2018 să fie închise toate incintele.

În diferite zone ale municipiului Oradea, preponderent în cvartalele aglomerate, acolo unde din cauza spaţiului redus nu a fost posibilă amplasarea de incinte metalice, am amenajat 10 incinte pentru colectarea deşeurilor menajere amplasate în subteran. Acest sistem subteran prezintă un avantaj de ordin estetic, căci incintele pentru deşeuri nu sunt la vedere, şi un avantaj olfactiv, al lipsei mirosului urât, întrucât containerele sunt închise etanş. În cursul anului 2018 vor fi amenajate şi alte spaţii pentru colectarea deşeurilor menajere amplasate în subteran, în zona centrală a municipiului.

Pentru că ne-am dorit să venim în sprijinul cetăţenilor, anul acesta a fost amenajat un centru de colectare selectivă a deşeurilor, unde orădenii pot depozita gratuit deşeurile generate în locuinţele proprii. Acesta este situat pe strada Thurzó Sándor, are o suprafaţă de 3.000 mp şi este dotat cu 12 containere.

Scopul acestui centru este, în primul rând, de a îmbunătăţi ratele de colectare a deşeurilor reciclabile şi de a reduce impactul negativ asupra mediului în Oradea. Ne dorim ca acest centru să devină o soluţie locală privind colectarea selectivă. De asemenea, ne dorim să devină un model de bune practici atât în Oradea, unde îi îndemnăm pe cetăţeni să colecteze selectiv şi să menţină curăţenia, cât şi la nivel naţional.

Florin Birta
viceprimar