Unul dintre cele mai proaste obiceiuri ale orădenilor poate fi sancţionat cu amenzi. Operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a transmis Poliţiei Locale Oradea o listă cu 35 de ţarcuri din oraş care sunt înconjurate în mod frecvent de gunoaie. Din lene sau pur şi simplu nepăsare, unii orădeni îşi lasă sacii cu deşeuri în jurul incintelor cu containere, de unde sunt împrăştiate apoi pe străzi, de către animale, vânt ori cerşetori.
Pentru a schimba acest comportament, RER Ecologic Service face un apel la conştiinţa tuturor orădenilor, îndemnându-i la ceva mai multă civilizaţie.
Lenea, bat-o vina!
Aşa cum se ştie, printr-un protocol încheiat cu Primăria, RER Ecologic Service închide 530 de ţarcuri ce adăpostesc containerele asociaţiilor de proprietari din oraş. Printr-o investiţie de 441.000 euro, societatea de salubritate dotează fiecare incintă cu sisteme electronice de acces, asemănător celor de la intrarea în scările de bloc, alimentarea făcându-se cu energie solară, astfel încât să nu producă niciun cost asociaţiilor de proprietari.
Pe măsură ce se apropie de finalizarea acţiunii, angajaţii RER Ecologic Service constată însă că, deşi controlul accesului în ţarcuri ar trebui să crească gradul de curăţenie de pe străzi, acest scop nu este în totalitate atins. Fie pentru că-şi uită cartelele de acces acasă, fie pentru că le este pur şi simplu lene să deschidă ţarcurile ori nu le pasă cum arată zona în care locuiesc, numeroşi orădeni s-au obişnuit să-şi lase sacii cu gunoaie lângă incinte.
În atenţia Poliţiei
Aşa se face că în jurul ţarcurilor metalice zac atât deşeuri reciclabile (fracţia uscată, adică hârtii, cartoane plasticuri, doze de metal, PET-uri şi sticle), cât şi resturi vegetale. Nu de puţine ori, orădenii abandonează inclusiv deşeuri voluminoase, precum corpuri de mobilier şi saltele.
Pentru a stopa acest obicei, RER Ecologic Service a transmis Poliţiei Locale o listă cu 35 de incinte năpădite de deşeuri în mod uzual, astfel că în perioada următoare agenţii vor verifica aceste locuri, iar dacă vor găsi gunoaie abandonate ar putea amenda asociaţiile de proprietaari care administrează respectivele ţarcuri.
Totodată, reprezentanţii RER Ecologic Service îi îndeamnă pe toţi orădenii să abandoneze acest obicei prost. Nimeni nu are de câştigat de pe urma lui, şi tot orădenii sunt cei nemulţumiţi de mizeria pe care o fac...