Încă două dintre clădirile impozante ale Oradiei intră în reabilitare. Cu acordul proprietarilor, Primăria va da startul lucrărilor la Palatul Ullmann de pe strada Piaţa 1 Decembrie şi la Palatul Rimanóczy Kalman Senior, investiţii de aproape 12 milioane de lei.
Concret, cele două clădiri au fost cuprinse în programul multianual de reabilitare a faţadelor al Primăriei, ale cărui reguli prevăd că Primăria finanţează lucrările, iar apoi recuperează banii de la locatari, care pot plăti împrumutul fără dobândă.
Indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor vor fi supuşi votului Consiliului Local marţi şi prevăd, pentru Palatul Ullmann, lucrări precum înlocuirea integrală a învelitorii şi a planşeului, ignifugarea clădirii, înlocuirea elementelor degradante ale şarpantei, repararea sau înlocuirea jgheaburilor şi a burlanelor, refacerea tâmplăriilor după modelele originale, refacerea tencuielilor şi a elementelor decorative, dar şi restaurarea celor două altoreliefuri ce reprezintă o menoră păzită de lei.
Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 8.350.000 de lei, iar durata de execuţie va fi de 24 de luni. Palatul Ullmann a fost ridicat în anul 1913 de arhitecţii Lázsló şi József Vágó, fiind o clădire reprezentativă pentru comunitatea evreiască din Oradea.
În cazul Palatului Rimanóczy Kalman Senior senior, aflat la intersecţia străzilor Republicii cu Parcul Traian, proiectul prevede reabilitarea faţadelor exterioare şi interioare, lucrări estimate la 3,5 milioane lei şi care vor dura 18 luni. Această clădire a fost construită cândva la începutul secolului XX, de arhitectul Rimanóczy Kalman Junior pentru tatăl său. Imobilul este o sosie a unui palat din Veneţia, Cá D’Oro (Casa de Aur), denumită aşa graţie decoraţiilor aurii de pe faţade. Cunoscut şi ca Palatul Sfânta Sofia, acesta este unul dintre cele mai vechi palate din Veneţia, şi a fost construit de o echipă tată-fiu, Giovanni şi Bartolomeo Bon.
Totodată, Primăria vrea să reabiliteze şi Cazarma Husarilor, însă pentru acest monument a pregătit un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 4,7 milioane lei. Vestigiu al arhitecturii militare din Oradea, fostul manej îi găzduia pe husari, în secolul XVIII, adică ostaşii din cavaleria maghiară, dar acum este într-o avansată stare de degradare.