Un ofiţer austriac se află în aceste zile la Oradea, unde lucrează alături de omologii săi români de la aşa-numitul Punct de Contact, entitate aflată în subordinea directă a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale. 

Cooperare la Oradea 

„Începând cu data de 4 septembrie, avem un ofiţer austriac la Punctul de Contact de la Oradea, mandatul lui fiind acela de a sprijini cererile de asistenţă poliţienească, iar noi am trimis un ofiţer pe 15 iunie în Austria, cu un mandat de trei luni", a afirmat, în urma unei solicitări a BIHOREANULUI, comisarul-şef Sarmizia Fetcu, de la biroul de presă al IGPF. 

Aceasta nu a putut preciza câtă vreme va rămâne ofiţerul austriac la Oradea, dar se pare că ar fi vorba tot de un mandat de trei luni. El va lucra alături de colegii lui de la Oradea inclusiv prin schimb de informaţii în legătură cu combaterea migraţiei ilegale ce vizează zona Austriei. 

Sosirea unui "ofiţer de legătură" a fost anunţată în aprilie de Lucian Bode, pe atunci ministru de Interne, după ce l-a primit la Bucureşti pe omologul său austriac, Gerhard Karner. Cei doi au semnat atunci câteva documente comune, unul dintre acestea vizând acţiuni de "cooperare consolidată în punctul de contact Oradea". 

Comisarul-șef Sarmizia Fetcu a precizat că și în urmă cu câțiva ani Austria a trimis în România un ofițer pentru colaborarea cu omologii de aici.

Potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră, în "punctul de contact" din Oradea se realizează, începând din 2003, "o amplă cooperare poliţienească prin schimb de date şi informaţii între Poliţia de Frontieră Română şi reprezentanţi ai ministerului de interne din Uniunea Europeană, remarcându-se în mod deosebit cooperarea cu ofiţerii din state precum Austria, Franţa, Italia, Germania". 

Austria nu ne vrea

România încearcă să convingă Austria că merită să fie primită în Spaţiul Schengen, dar deocamdată fără succes. 

Oficialii austrieci au respins apelul făcut miercuri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen "fără nicio întârziere", arată Digi24.ro. 

Ministrul de Interne austriac a spus însă că extinderea Schengen nu are sens, notează Euractiv.com. „În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa şi, în multe ţări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia", a afirmat Gerhard Karner. „La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine", a mai spus el. 

Şi pe 23 august, după ce l-a primit pe ministrul de Interne Cătălin Predoiu la Viena, Karner a reiterat că "extinderea spaţiului Schengen nu este oportună", dar a spus atunci că în relaţia cu România s-au înregistrat progrese legate de cooperarea transfrontalieră în domeniul combaterii criminalităţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!