Dreptul constituţional la avort a fost abrogat, vineri, de Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii prin revocarea hotărârii istorice din anul 1973.

Revocarea deciziei numite „Roe vs. Wade" înseamnă că statele vor putea să interzică individual procedura întreruperii de sarcină. Potrivit Digi.24.ro, care citează BBC, cetăţenii americani se aşteaptă ca jumătate dintre state să introducă noi restricţii sau interdicţii privind întreruperile de sarcină.

Accesul la avort ar putea fi restricţionat unui număr de circa 36 de milioane de femei mature, cifre date de cercetătorii Planned Parenthood, o organizaţie non-profit care oferă sprijin pentru întreruperile de sarcină, mai notează site-ul de ştiri. 

Decizia readuce Statele Unite la situaţia aflată în vigoare înainte de hotărârea "Roe v. Wade" din 1973, atunci când fiecare stat era liber să autorizeze sau nu avortul şi condiţiile în care acesta se poate efectua în cabinetele medicale.

Sursa citată mai notează că hotărârea se referă la un proces intentat de o femeie cu pseudonimul Jane Roe împotriva lui Henry Wade, care în 1973 era procurorul şef al districtului Dallas din statul american Texas. Cazul reclama legea texană ce interzicea avortul cu excepţia unui ordin venit din partea medicilor pentru a salva vieţile femeilor. Avocaţii femeii au argumentat că legile statului Texas limitau în mod neconstituţional dreptul femeilor de a-şi decide în privat vieţile.

Trei ani mai târziu, cazul a ajuns în faţa judecătorilor Curţii Supreme, care au decis în favoarea femeii, deci în favoarea dreptului la avort. Aceştia au argumentat că dreptul femeilor la întreruperile de sarcină este protejat de Constituţia Statelor Unite, iar ele au libertatea de a alege să avorteze fără ca Guvernul american să aibă dreptul de a interveni într-o asemenea situaţie.

În ultimele săptămâni au fost organizate mai multe proteste pro-avort în SUA, inclusiv în faţa Curţii Supreme din Washington. Un raport al Curţii Supreme pe această temă, care dădea de înţeles că ar urma o astfel de decizie, a ajuns în presă la începutul lunii mai, stârnind furia multor cetăţeni americani.

În acest context, preşedintele american Joe Biden a declarat, în mai, că este important ca americanii să meargă la alegerile legislative din toamnă pentru a rezolva lucrurile. „Vom avea nevoie de mai mulţi senatori care militează pentru dreptul la avort şi de o majoritate în acest sens în Camera Reprezentanţilor", a spus Biden, care se declară şi apărător al dreptului la avort.