În luna decembrie, inspectorii de prevenire ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au făcut mai multe controale la sălile de evenimente şi alte spaţii care vor organiza petreceri de Revelion, pentru a se asigura că sunt respectate normele de siguranţă.

În total, s-au făcut 26 de controale inopinate la structuri de primire turistice, de alimentaţie publică şi alte spaţii sau centre comerciale, în urma cărora s-au constatat 145 de încălcări ale normelor care reglementează activitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă. Din acestea, 41 au fost soluţionate pe timpul controalelor, iar pentru 81 s-au aplicat avertismente şi pentru 14 amenzi în cuantum de 31.000 de lei.

„Pe lângă identificarea şi înlăturarea disfuncționalităților, personalul Inspecției de Prevenire a ISU BH a asigurat instruirea angajaţilor, astfel încât aceştia să-şi însuşească şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le pună la dispoziţia clienţilor”, a transmis mr. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului.

Pe de altă parte, ISU Crişana anunţă că peste 200 de pompieri militari bihoreni sunt pregătiți să intervină în orice moment, pentru gestionarea situațiilor de urgență care pot surveni de Revelion, numărul forțelor și mijloacelor de intervenție fiind suplimentat în cazul apariţiei unor evenimente de amploare.

Sfaturile pompierilor

Organizatorii de petreceri de Revelion, precum şi participanţii, ar trebui să respecte o serie de măsuri, pentru a se asigura că vor trece în siguranţă în noul an. 

Pompierii recomandă ca numărul persoanelor participante să nu depăşească capacitatea maxim admisă şi în orice sală să fie asigurate culoare şi căi de evacuare libere, marcate şi iluminate corespunzător. 

Toate mijloacele de apărare împotriva incendiilor trebuie să funcţioneze, iar instalaţiile electrice nu trebuie suprasolicitate. Folosirea aparatelor electrice pentru pregătirea preparatelor culinare se va face cu respectarea strictă a normelor de exploatare, iar amplasarea maşinilor de gătit, grătarelor, aragazurilor, cuptoarelor şi a celorlalte utilaje care degajă temperaturi ridicate trebuie făcută la o distanţă de cel puţin 1.5 metri faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi. Mijloacele pirotehnice nu trebuie folosite în interior. 

La unităţile de cazare din zona montantă, asigurarea unei rezerve de hrană, apă, medicamente şi dotarea cu generatoare de curent şi carburant este recomandată.

Indiferent unde sărbătoresc revelionul, petrecăreţii trebuie totodată să identifice rapid căile de acces şi evacuare în caz de incendiu, să nu folosească niciun consumator electric improvizat, să nu folosească artificii, petarde, rachete şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise.

Pompierii mai recomandă să nu faceţi foc de tabără în imediata vecinătate a locuințelor, cabanelor montane sau pe timp de vânt, să nu supraalimentați sobele, să nu uscați hainele pe sobă şi să nu parcaţi autovehiculele în locuri care să blocheze sau să îngreuneze accesul autospecialelor de intervenţie ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă.