În ultima zi în care puteau să-şi exprime intenţia, în cursa pentru conducerea DNA s-au înscris patru magistraţi.

Trei plus unu

Primul procuror care şi-a depus candidatura este Florentina Mirică, în prezent şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie, care a instrumentat dosarul „Limuzina”, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată. De asemenea, aceasta instrumentează dosarul decontărilor fictive din CNAS şi este unul dintre cei 500 de magistraţi care au semnat o scrisoare publică prin care au criticat decizia CCR cu privire la revocarea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

În ordine cronologică, după Mirică şi-a înregistrat dosarul de candidatură şi Marius Iacob, în prezent procuror-şef adjunct al DNA. Acesta a instrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv şi a instrumentat dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu.

Tot din cadrul DNA s-a mai înscris la şefia instituţiei, conform presei centrale, şi Elena Grecu, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, dar care lucrează în cadrul structurii centrale a DNA de trei ani şi, potrivit Antena 3, ar fi „o admiratoare a Laurei Codruţa Kovesi”.

S-a mai înscris în cursă, al treilea în ordine cronologică, şi procurorul Cristian Lazăr, în prezent adjunct al şefului Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General. Acesta a anchetat dosarul caselor lui Klaus Iohannis, iar în 2015 a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele fostului premier Victor Ponta, ca urmare a acuzaţiilor de plagiat.

Ministrul decide

În ziua în care preşedintele Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum a fost obligat de CCR, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat începerea selecţiei pentru propunerea noului şef al DNA, care se va desfăşura până pe 30 iulie.

Între altele, candidaţii trebuie să prezinte un proiect managerial, minim 10 lucrări întocmite în ultimii 5 ani şi ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale. Candidaturile vor fi validate pe 24 iulie, urmând ca în 25 - 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu o comisie condusă de ministrul Justiţiei. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public după trei zile, pe data de 30 iulie.

Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare şi apoi preşedintelui României în vederea numirii.