În contextul propunerii de lărgire a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat, Thurzo Sandor și Atelierelor din Oradea, noi, cei din Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, Ecotop și Aqua Crisius, ne exprimăm îngrijorarea față de lipsa unei viziuni clare în asemenea proiecte care afectează dezvoltarea durabilă a orașului. Dezvoltarea infrastructurii este necesară, dar poate fi realizată într-un mod relevant și benefic pentru comunitate, ținând cont atât de nevoile reale locale, inclusiv reziliența la schimbările climatice, cât și de tendințele globale.
Conservarea și extinderea spațiilor verzi în orașul nostru nu sunt doar imperative ecologice, ci și investiții în sănătatea și bunăstarea comunității, conform unui recent studiu al UE. De aceea, solicităm Primăriei Municipiului Oradea să includă în planurile de dezvoltare urbană măsuri eficiente de protejare a arborilor și de sporire a acoperirii cu vegetație în zonele urbane. Proiectul de lărgire a străzilor trebuie abordat într-un mod responsabil și sunt necesare soluții creative pentru integrarea spațiilor verzi în peisajul urban.
În acest context, referitor la memoriul lucrărilor menționate, supus consultării publice, solicităm realizarea unui studiu de trafic pentru evaluarea necesității și impactului proiectului asupra circulației rutiere, stabilirea de măsuri pentru gestionarea deșeurilor și reducerea poluării, inclusiv realizarea unui plan pentru protecția mediului în timpul lucrărilor, implementarea măsurilor eficiente pentru protejarea arborilor existenți și înlocuirea celor tăiați, conform reglementărilor legale și angajamentelor privind regenerarea spațiilor verzi, și luarea în considerare a efectului cumulat al tuturor proiectelor de investiții planificate în zonă (stadion, hotel, centru cultural).
Aceste solicitări reflectă dorința noastră de a contribui la crearea unui mediu urban mai sănătos și mai sustenabil pentru toți locuitorii municipiului Oradea. Așa cum avem nevoie...
Paul Iacobaș
CAPDD Bihor