Nu ştiţi unde să aruncaţi mobila veche, când vă înnoiţi locuinţa? Resturile vegetale rămase în urma curăţeniei prin curte sau gresia veche pe care aţi schimbat-o? În curând, veţi avea parte de un răspuns unic: la noul punct de colectare separată pe care RER Ecologic Service îl va deschide lângă cimitirul municipal!

În recipientele anume amplasate pe această platformă modern amenajată, orădenii vor putea arunca - gratuit - 12 tipuri de deşeuri, care apoi vor fi predate de operatorul de salubritate firmelor specializate în neutralizarea lor. O investiţie de aproape 300.000 de euro, pe care RER a făcut-o pentru ca Oradea să fie tot mai curată.

Promisiuni îndeplinite

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei se ţine de promisiuni. În vara anului 2015, când Consiliul Local a votat prelungirea contractului de delegare a serviciului de salubrizare până în anul 2020, societatea şi-a asumat o serie de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii activităţii.

Conform acestei înţelegeri, RER Ecologic Service a amenajat 10 puncte subterane pentru colectarea deşeurilor, care au costat 120.000 de euro şi au fost date în folosinţă anul trecut, a închis cu un sistem de acces controlat - alimentat cu energie solară - 530 de ţarcuri din oraş, lucrare care a costat 441.300 de euro şi a fost finalizată în septembrie, iar acum face retuşurile finale la ultima investiţie asumată: amenajarea unui punct de colectare separată, în care orădenii vor putea arunca gratuit mai multe feluri de deşeuri.

Pe sortimente

Platforma cu pricina a fost amenajată pe un teren de la marginea cimitirului municipal înspre cartierul Nufărul, cu intrare din strada Thurzo Sandor, artera ce leagă şoseaua de centură de strada Atelierelor. Aici, RER a amplasat 12 containere în care orădenii vor putea arunca tot atâtea tipuri de deşeuri, prevăzute în regulamentul de funcţionare aprobat de Consiliul Local în cea mai recentă şedinţă.

Este vorba de: deşeuri cu conţinut periculos, materiale textile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări pentru care nu este necesară autorizaţie de construire şi bunuri reutilizabile.

În această ultimă categorie vor intra toate obiectele funcţionale şi nedeteriorate, de pildă o canapea sau un aparat electrocasnic, care nu mai sunt folosite de proprietar, dar ar putea fi de mare folos unui sărman.

Reciclabilele, fără limite

Concret, orice orădean va putea merge la noul punct de colectare, pe jos sau cu un vehicul cu sarcina maximă de 1,5 tone, şi, după ce îşi va prezenta cartea de identitate, va putea arunca deşeurile în recipientul destinat. Nu înainte, însă, ca acestea să fie verificate de angajaţii platformei, care vor trebui să noteze cantitatea sau volumul lor. Asta pentru că regulamentul aprobat de aleşii orădenilor prevede cantităţi maxime pentru anumite tipuri de gunoaie.

Nu sunt afectate de această regulă deşeurile reciclabile, textile, electrice sau vegetale, pe care orădenii le pot duce în orice cantitate. În schimb, regulamentul prevede următoarele limite: pentru deşeuri din construcţii - 1 metru cub pe zi şi 3 mc pe an; piese de mobilier - aferente unei camere pe zi, aferente pentru 4 camere pe an; ulei vegetal - 10 litri pe zi, 40 de litri pe an, bidoane insecticide şi cutii de vopsele - 10 bucăţi pe zi, 30 într-un an; anvelope - 5 bucăţi pe zi, 15 pe an; neoane - 10 bucăţi pe zi, 30 pe an; baterii - 50 pe zi, 200 într-un an; medicamente expirate - 15 cutii pe zi, 60 într-un an.

Gratis pentru toţi

Mai departe, RER Ecologic Service va preda deşeurile operatorilor autorizaţi pentru neutralizarea lor, adică fie depozitului ecologic administrat de Eco Bihor, fie societăţilor specializate în colectarea deşeurilor electronice sau periculoase.

Indiferent ce deşeuri vor duce la punctul de colectare, orădenii nu vor plăti niciun leu. În baza parteneriatului dintre RER şi Primărie, acest serviciu va fi complet gratuit pentru locuitorii municipiului.

Amenajarea punctului de colectare este pe ultima sută de metri, aşa că inaugurarea şi darea lui în folosinţă va avea loc în curând. De-atunci, orădenii care obişnuiesc să-şi lase resturile pe la colţ de stradă nu vor mai avea nicio scuză...