Medicii din Oradea alături de echipe de la spitale din Bucureşti şi Cluj-Napoca au participat, sâmbătă, la o prelevare de organe şi ţesuturi la Spitalul Judeţean, de la o orădeancă în vârstă de 61 de ani aflată în moarte cerebrală.

Doctoriţa Carmen Pantiş, coordonatorul de transplant, le-a mulţumit poliţiştilor din Oradea pentru că au găsit în scurt timp rudele femeii, care şi-au dat acordul pentru prelevarea organelor.

Agenţia Naţională de Transplant a informat, pe Facebook, că în felul acesta vor primi o nouă şansă la viaţă mai mulţi bolnavi aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant de ficat, rinichi şi cornee.

Donatoarea a fost o orădeancă în vârstă de 61 de ani care a ajuns la spital cu un anevrism de arteră cerebrală. A fost dusă cu elicopterul de urgenţă la Cluj-Napoca, unde a şi fost operată. Chiar dacă operaţia s-a desfăşurat cu succes, leziunile făcute de cantitatea mare de sânge revărsată în urma avevrismului asupra creierului au fost ireversibile. 

Femeia a intrat în moarte cerebrală miercuri. Cum soţul îi este decedat, medicii au apelat la Poliţia Municipiului Oradea pentru a-i găsi rudele. "Nu am cuvinte să mulţumesc familiei care a fost de acord să salveze vieţi şi Poliţiei Municipiului Oradea care m-a ajutat 48 de ore în identificarea rudelor donatoarei. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească între îngeri", a transmis, prin ANT, dr. Carmen Pantiş. 

Echipa spitalului orădean implicată în prelevare a fost formată din Dr. Ştefania Sije, Dr. Yvonne Pop, Dr. Alex Dringo şi as. Aurelia Cheregi. De asemenea, au venit la Oradea pentru aceste operaţii echipele de prelevare ficat ale Institutului Clinic Fundeni (Dr. Genady Vatchki, Dr. Alexandru Machidon, as. Marian Păun) şi rinichi ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (Dr. Dan Pop, Dr. Andrei Tomuta).

Potrivit ANT, transplantul de ficat s-a realizat la Institutul Clinic Fundeni, rinichii au fost transplantaţi la doi pacienţi de la ICUTR Cluj, iar corneea a ajuns la Spitalul Militar Bucureşti.