Peste 200 de percheziţii au avut loc, miercuri, în Bucureşti şi în 34 de judeţe din ţară, între care şi Bihor, fiind vizată o grupare care ar fi falsificat şi vândut diplome de studii şi certificate de calificare profesională. În timpul percheziţiilor, anchetatorii au descoperit peste 300 de astfel de documente falsificate.

Conform unor surse judiciare, citate de Hotnews.ro, atestatele profesionale erau vândute cu 500 de lei, iar preţul pentru diplome de studii variau între 4.000 şi 8.000 de lei.

"Şcoli" la comandă

Conform Poliţiei Române, cele 221 de percheziţii au fost făcute de poliţiştii de la transporturi, cu sprijinul altor forţe din MAI, sub supravegherea Parchetului Curţii de Apel Constanţa.

Percheziţiile au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caransebes, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Harghita, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea.

Dosarul penal este instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Constanţa, pentru infracţiunile de contituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale, mai notează Hotnews.ro.

Mai multe persoane s-ar fi organizat într-o grupare, care ar fi falsificat, prin contrafacere, diplome de studii şi certificate de calificare profesională, pe care le-ar fi comercializat cu sume între 500 şi 8.000 de lei, arată anchetatorii.

Peste 300 de diplome şi certificate

În urma percheziţiilor, au fost descoperite 346 de înscrisuri, reprezentând diplome de studii, certificate de absolvire, certificate de calificare profesională, suplimente, foi matricole, traduceri legalizate, licenţe de pescuit, autorizaţii de pescuit calcan şi atestate, toate falsificate.

A fost găsit, totodată, un revolver deţinut ilegal, precum şi 59 de cartuşe cu bile metalice.

La adresa greşită

În acest dosar, mascaţii au descins miercuri la o adresă greşită din Clinceni, judeţul Ilfov. O femeie şi fiica ei au fost trezite cu noaptea în cap de mascaţi, care le-au distrus uşa şi le-au imobilizat folosind violenţa, potrivit ziare.com. 

Poliţia Română a anunţat joi că au fost dispuse verificări în acest caz, pentru a se stabili dacă a fost respectată procedura.